Ryż z jabłkami z sosem budyniowym
To bezapelacyjnie ulubione danie mojego starszego syna! Ryż z jabłkami z sosem budyniowym to propozycja na szybki obiad na słodko. Ten lekki posiłek możesz przygotować zarówno ze świeżych jabłek startych na tarce lub takich ze słoika – wtedy robi się już w zasadzie ekspresowo.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście – polecam!
Ryż z jabłkami:
- 300 g ryżu
- 5-6 soczystych jabłek lub duży litrowy słoik przecieru jabłkowego (prażonych jabłek)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka masła do wysmarowania
- plus ok 30 g masła na górę
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Jabłka obrać wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Wyłożyć połowę ryżu a następnie jabłka. Przykryć pozostałą ilością ryżu.
Możesz też skroić około 30 g masła na górę, nada to fajny smak potrawie.
Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. (Jeśli używasz naczynia, które nie posiada pokrywki przykryj potrawę folią aluminiową.)
W tym czasie przygotować sos.
Sos budyniowy:
- 650 ml mleka
- 30 g cukru
- budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
550 ml mleka wlać do garnka i zagotować razem z cukrem. W reszcie rozrobić proszek budyniowy. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia.
Nakładać ryż na talerze, polewać sosem i zajadać.😉
Smacznego!
Wypróbuj także:
Risotto z kurczakiem i szparagami