Chałka
Puszyste drożdżowe ciasto zaplecione w zgrabny warkocz, z kruszonką, bez czy z cynamonową posypką. Chałka! Najlepsze wspomnienie wakacji nad jeziorem. Jedzona na sucho, odrywana po kawałku „na spółę” z pozostałymi plażowiczami.
Mam nadzieję, że Was zachęciłam 😉
Film „Jak zapleść chałkę” znajdziesz na moim profilu na Instagramie (tutaj) oraz na Facebooku (tutaj).
Chałka 2 małe sztuki:
Rozczyn:
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 170 g ciepłego, ale nie gorącego mleka
- 30 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
Rozprowadź drożdże w mleku z cukrem, dodaj mąkę, przykryj i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodaj:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczyptę soli
- 350 g mąki
- 70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrabiają ciasto ok 15-20 minut. Przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na blat odwracając miskę w której rosło do góry dnem i pozwalając mu swobodnie opaść.
Podziel na 2 większe części i kolejno każdą z nich na 3 lub 4 mniejsze w zależności jaki warkocz chcesz zapleść. Zapleć chałki, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do ponownego wyrastania na ok 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Posmaruj chałki odrobiną mleka lub roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Jeśli chcesz możesz posypać kruszonką. Piecz ok 25-30 minut.
Kruszonka (opcjonalnie):
- 50 g masła
- 55 g cukru
- 90 g mąki
Ucieraj w palcach masło z cukrem i mąką aż powstanie sypka kruszonka, w razie potrzeby podsypuj mąką.
Na moim blogu znajdziesz również przepis na chałkę w wersji bez mleka Chałka bez mleka.
2 komentarze
Antoni
Dzień dobry ,
czy chałkę można zamrożić i po rozmrożeniu nadaje się do jedzenia ?
Pozdrawiam.
pszczółka robotnica
Można mrozić ciasto drożdżowe. Nigdy tego sama nie praktykuję bo znika zbyt szybko.