Szybki chleb z gara
Pachnący, z chrupiącą skórką i miękki w środku – domowy chleb, który zrobicie w 2 godziny! Chleb z gara jest idealny jeśli z jakiegoś powodu zabraknie Wam w domu pieczywa. Wypiek nie gwarantuje, że nie trzeba będzie piec raz jeszcze bo znika w tempie zatrważającym 😉
Nawet jeśli nigdy wcześniej nie robiłaś/-eś chleba z pewnością sobie poradzisz!
🎥 Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).
SZYBKI CHLEB Z GARA
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (typ 750 lub 650)
- łyżeczka soli
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
Mąkę z solą wsyp do miski.
Droższe rozpuść w wodzie a następnie wlej do mąki i dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Może się zdarzyć, że mąka jest sucha i wtedy potrzeba odrobinę więcej wody. Dodawaj ją stopniowo. Ciasto powinno być gęste, ale nie powinno być widać miejsc z suchą mąką. W misce powinno tworzyć w miarę zwartą całość.
Ciasto przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrastania na około godzinę.
Po tym czasie wstaw do piekarnika garnek z pokrywką (!) lub naczynie żaroodporne z przykrywką i zacznij nagrzewanie do temperatury 240 stopni. Upewnij się, że naczynie którego używasz może być wykorzystywane w piekarniku w takiej temperaturze.
Ciasto wyłóż na blat posypany mąką. Będzie ono lejące i nie takie zwarte jak na początku – tak ma być. (Konsystencję możesz sprawdzić na filmie – odnośnik wyżej.)
Złóż chleb kilka razy, uformuj kule, przykryj ściereczką i zostaw na blacie na około 5-10 minut.
Ponownie przełóż ciasto kilkukrotnie, uformuj bochenek i umieść w koszyczku rozrostowym lub durszlaku wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Ciasto umieść w koszyczku złączeniem do góry. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Wyjmij ostrożnie gorący garnek lub naczynie żaroodporne z piekarnika, zdejmij pokrywkę a następnie sprawnie szybkim ruchem przerzuć chleb do naczynia, natnij ostrym nożem. Jeśli chcesz możesz zrobić ładne wzorki. Przykryj naczynie lub garnek pokrywką i wstaw do piekarnika.
Piecz 30 minut w temperaturze 240 stopni.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze ok 20-25 minut. Wyjmij chleb z piekarnika.
Studź na kratce.
Smacznego!
Spróbuj także:
Chlebek do żurku
Chałka
6 komentarzy
Ania
Najlepszy i najszybszy chleb, a dodatkowo pięknie się prezentuje
pszczółka robotnica
Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 😀
Dorota
witam. a można drożdże suche
pszczółka robotnica
Można jak najbardziej, wtedy dodajemy je bezpośrednio do mąki.
Ola
witam., czy make pszenna mogę zamienić na inna „zdrowsza”?
pszczółka robotnica
Nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc „zdowsza”, ale możesz zamienić mąkę na przykład na orkiszową. Na początku radzę wybierać mąki o większym przemiale, później pełnoziarniste.