Chleb z otrębami i lnem
Ten pyszny chleb z otrębami i lnem przypadnie do gustu niejednemu łasuchów. Miękki w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz, długo zachowuje świeżość – po prostu ideał 😉
Mam nadzieję że dasz się skusić na kromkę!
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem chleba polecam Ci artykuł z mojego bloga „Akcesoria do wypieku chleba” – znajdziesz tam opis wszystkich rzeczy, które potrzebujesz na początku aby upiec domowy chleb.
Chleb z otrębami i lnem
Składniki na duży bochenek:
- 550 g mąki pszennej typ 650 lub orkiszowej białej
- 100 g nasion lnu
- 100 g otrębów np. orkiszowych
- 1.5 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży
- 420 g wody + do zalania lnu
Len zalej wrzątkiem 1 cm powyżej poziomu nasion i pozostaw do napęcznienia na kilka minut.
W wodzie rozprowadź drożdże.
W misie umieść wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.
Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik z umieszczonym w nim naczyniem żaroodpornym z przykrywką do temperatury 240 stopni.
Na obsypany mąką blat przełóż ciasto. Zwilżonymi dłońmi rozłóż ciasto na kształt prostokąta i złóż formując chleb.
Przełóż do koszyczka rozrostowego lub durszlaka wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką złożeniem do góry. Przykryj i odstaw do ponownego wyrastania na 20 minut.
Przełóż chleb do nagrzanego naczynia, natnij i piecz pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 240 stopni.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz jeszcze 20 minut.
Studź na kratce.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!