chleb portugalski bez termomiksa
Pieczywo

Chleb portugalski z lnem

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo! Ten zapach i smak nie mogą się z niczym równać! Mam dla Was kolejny wspaniały przepis na słynny chleb portugalski. Chleb portugalski bez termomiksa za to z lnem, który nadaje mu dodatkowej wilgotności i sprawia, że dłużej zachowuje świeżość.
Wypróbujcie go koniecznie! Pokochacie ten chleb!

Chleb portugalski bez termomiksa

Składniki:

550 g wody w temperaturze pokojowej
720 g mąki chlebowej pszennej (typ 650 – 750)
50 g nasion lnu
18 g świeżych drożdży
10 g soli

Wodę, mąkę i len umieścić w misie i dokładnie wymieszać za pomocą haka do wyrabiania ciasta w robocie planetarnym lub ręcznie. Składniki muszą się ze sobą dobrze połączyć.
Pozostawić pod przykryciem na 40 około minut.
Po tym czasie dodać sól i rozkruszone drożdże i wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
Przykryć misę i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość.
Pod koniec wyrastania ciasta zacząć nagrzewać piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym z przykrywką do temp 230 stopni.

Do tego chleba potrzebujesz dużego naczynia żaroodpornego lub kamionkowego o pojemności co najmniej 4 litrów.
Naczynie podobne do mojego kupisz tutaj.

Ciasto przełożyć na blat opruszony mąką. Rozłożyć ciasto na płasko i złożyć boki do środka a następnie jeszcze raz na 3 formując bochenek. Sposób składania chleba możesz zobaczyć na filmie na moim profilu na Instagramie lub na kanale YouTube – zapraszam.

Przełożyć uformowany chleb na papier do pieczenia, naciąć głęboko nożykiem do chleba i włożyć do nagrzanego naczynia.
Piec pod przykryciem w 230 stopniach przez 30 minut a następnie zdjąć pokrywkę i zmniejszyć temp do 220 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii PIECZYWO

*Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link z mojego bloga sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *