tort urodzinowy z niebieskim dripem i lizakami bezowymi
Urodziny,  Ciasta,  Desery,  Okazje,  Torty

Tort z niebieskim dripem na 9 urodziny!

Tort urodzinowy z niebieskim dripem to kolejny w mojej kolekcji. Zrobiłam do z okazji urodzin syna. Ozdobiony bezikami i lizakami bezowymi prezentował się pięknie! A smakował też niczego sobie 😉
Przepis video krok po kroku na ten tort znajdziecie na moim profilu na Instagramie w zakładce IG tv (kliknij tutaj) lub na Facebooku (kliknij tutaj).

Opis wszystkich akcesoriów, których używam do wykonania tortu znajdziesz we wpisie Akcesoria do tortu na moim blogu – zapraszam do lektury.

Spis treści:
  1. Biszkopt
  2. Nasączenie
  3. Krem Oreo
  4. Frużelina wiśniowa
  5. Krem śmietankowy
  6. Tynk milky way
  7. Drip czekoladowy niebieski
  8. Składanie tortu

Biszkopt (średnica 23 cm)

  • 8 jaj
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 280 g cukru (najlepiej drobnego)

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier aż całkowicie się rozpuści. Aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił weź odrobinę piany między palce i rozetrzyj. Jeśli nie wyczuwasz grudek możesz przystąpić do dodawania żółtek. Zmiksuj szybko tylko do połączenia składników.
Mąki przesiej i wymieszaj.
Dodaj mąki w dwóch porcjach do piany z jajek i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką zagarniając masę z samego dna.
Biszkopt piecz w temperaturze 160-165 stopni przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść z około 20 cm na blat.
Wystudź a następnie podziel na 3 równe blaty.
Biszkopt do tortu możesz upiec dzień wcześniej.

„Jak upiec idealny biszkopt?” dowiesz się z wpisu na moim blogu – kliknij tutaj.

Nasączenie

  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • woda – około 100 ml

Wyciśnij sok z cytryny, usuń pestki a następnie dodaj do niego cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj.

Krem Oreo

  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 40 g cukru pudru
  • 14 ciasteczek Oreo

Połowę ciastek (razem z kremem) zblendować na sypko. Połowę pokroić na mniejsze kawałki. Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić razem z cukrem pudrem w misie miksera i zmiksować na gęsty krem. Następnie dodać ciastka Oreo (kawałki i proszek) i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do worka cukierniczego (opcjonalnie – nie jest to konieczne, ale bardzo ułatwia pracę).

Frużelina wiśniowa

  • 500 g wiśni (możesz użyć mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody

Wiśnie zagotować z cukrem aż puszczą sok.
Żelatynę i mąkę wymieszać z wodą.
Do gotujących się wiśni dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i gotować jeszcze chwilę.
Zdjąć z palnika i dodać namoczoną w wodzie żelatynę.
Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

Krem śmietankowy

  • 350 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 150 g śmietanki kremówki

Dobrze schłodzony serek i śmietankę umieścić razem z cukrem pudrem w misie miksera a następnie zmiksować na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego (opcjonalnie).

Tynk milky way

  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 180 g mleka w proszku
  • 400 g miękkiego masła

Mleko z cukrem podgrzej i mieszaj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Wystudź.
Do wystudzonego mleka dodaj mleko w proszku i wymieszaj na gładką, gęstą pastę.
Masło umieść w misie miksera i ubijaj na puszystą białą masę. Może to potrwać około 10 minut.
Do ubitego masła dodawaj partiami pastę z mleka w proszku i miksuj dalej aż uzyskasz gładki krem.

Drip czekoladowy niebieski

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g śmietanki
  • wybielacz
  • niebieski barwnik

Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Następnie dodać kilka kropel wybielacza aby czekolada zrobiła się biała.
Jest to krok konieczny do uzyskania koloru niebieskiego. Choć z nazwy czekolada jest biała – w rzeczywistości jest żółtawa co w połączeniu z niebieskim barwnikiem dałoby nam kolor zielony.
Na początku dodaj kilka kropel wybielacza i odczekaj chwilę. Potrzebuje on chwili aby „zadziałać”. W razie potrzeby dodaj jeszcze kilka kropli po jakimś czasie.
Następnie dodaj niebieski barwnik w takiej ilości aby uzyskać pożądany kolor.
Przestudź i poczekaj aż delikatnie zacznie gęstnieć. Ten moment trzeba wyczuć metodą prób i błędów. Zbyt rzadki drip będzie spływał zbyt mocno, za gęsty z kolei nie będzie chciał spływać wcale.

Składanie tortu:

  • Pierwszy blat biszkoptu połóż na podkładzie cukierniczym, nasącz a następnie wyłóż na niego krem Oreo. na brzegu zrób z kremu obwódkę. (patrz film – odnośnik w pierwszym akapicie)
  • We wgłębienie w kremie nałóż połowę frużeliny.
  • Przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Zapnij rant cukierniczy.
  • Nasącz drugi blat biszkoptu a następnie wyłóż krem śmietankowy, analogicznie do kremu Oreo.
  • Wyłóż drugą porcję frużeliny wiśniowej.
  • Przykryj ostatnim blatem biszkoptu, nasącz a następnie wstaw tort do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Nożem okrój tort blisko rantu a następnie zdejmij go.
  • Nałóż pierwszą, cienką warstwę tynku i wstaw tort do lodówki na ok 20 minut.
  • Następnie nałóż drugą warstwę tynku i ponownie wstaw tort do lodówki na 20 minut.
  • Schłodzony tort udekoruj dripem, bezikami i lizakami bezowymi.

Przepis na lizaki bezowe i beziki wkrótce na blogu.

Inne propozycje na tort na moim blogu:
Tort Pocky cake Oreo

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *