Tort z niebieskim dripem na 9 urodziny!
Tort urodzinowy z niebieskim dripem to kolejny w mojej kolekcji. Zrobiłam do z okazji urodzin syna. Ozdobiony bezikami i lizakami bezowymi prezentował się pięknie! A smakował też niczego sobie 😉
Przepis video krok po kroku na ten tort znajdziecie na moim profilu na Instagramie w zakładce IG tv (kliknij tutaj) lub na Facebooku (kliknij tutaj).
Opis wszystkich akcesoriów, których używam do wykonania tortu znajdziesz we wpisie Akcesoria do tortu na moim blogu – zapraszam do lektury.
Spis treści:
- Biszkopt
- Nasączenie
- Krem Oreo
- Frużelina wiśniowa
- Krem śmietankowy
- Tynk milky way
- Drip czekoladowy niebieski
- Składanie tortu
Biszkopt (średnica 23 cm)
- 8 jaj
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 280 g cukru (najlepiej drobnego)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier aż całkowicie się rozpuści. Aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił weź odrobinę piany między palce i rozetrzyj. Jeśli nie wyczuwasz grudek możesz przystąpić do dodawania żółtek. Zmiksuj szybko tylko do połączenia składników.
Mąki przesiej i wymieszaj.
Dodaj mąki w dwóch porcjach do piany z jajek i bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką zagarniając masę z samego dna.
Biszkopt piecz w temperaturze 160-165 stopni przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść z około 20 cm na blat.
Wystudź a następnie podziel na 3 równe blaty.
Biszkopt do tortu możesz upiec dzień wcześniej.
„Jak upiec idealny biszkopt?” dowiesz się z wpisu na moim blogu – kliknij tutaj.
Nasączenie
- sok z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- woda – około 100 ml
Wyciśnij sok z cytryny, usuń pestki a następnie dodaj do niego cukier i wodę. Dokładnie wymieszaj.
Krem Oreo
- 200 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki kremówki
- 40 g cukru pudru
- 14 ciasteczek Oreo
Połowę ciastek (razem z kremem) zblendować na sypko. Połowę pokroić na mniejsze kawałki. Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić razem z cukrem pudrem w misie miksera i zmiksować na gęsty krem. Następnie dodać ciastka Oreo (kawałki i proszek) i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do worka cukierniczego (opcjonalnie – nie jest to konieczne, ale bardzo ułatwia pracę).
Frużelina wiśniowa
- 500 g wiśni (możesz użyć mrożonych)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
Wiśnie zagotować z cukrem aż puszczą sok.
Żelatynę i mąkę wymieszać z wodą.
Do gotujących się wiśni dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i gotować jeszcze chwilę.
Zdjąć z palnika i dodać namoczoną w wodzie żelatynę.
Wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
Krem śmietankowy
- 350 g serka mascarpone
- 40 g cukru pudru
- 150 g śmietanki kremówki
Dobrze schłodzony serek i śmietankę umieścić razem z cukrem pudrem w misie miksera a następnie zmiksować na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego (opcjonalnie).
Tynk milky way
- 100 ml mleka
- 100 g cukru
- 180 g mleka w proszku
- 400 g miękkiego masła
Mleko z cukrem podgrzej i mieszaj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Wystudź.
Do wystudzonego mleka dodaj mleko w proszku i wymieszaj na gładką, gęstą pastę.
Masło umieść w misie miksera i ubijaj na puszystą białą masę. Może to potrwać około 10 minut.
Do ubitego masła dodawaj partiami pastę z mleka w proszku i miksuj dalej aż uzyskasz gładki krem.
Drip czekoladowy niebieski
- 100 g białej czekolady
- 50 g śmietanki
- wybielacz
- niebieski barwnik
Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Następnie dodać kilka kropel wybielacza aby czekolada zrobiła się biała.
Jest to krok konieczny do uzyskania koloru niebieskiego. Choć z nazwy czekolada jest biała – w rzeczywistości jest żółtawa co w połączeniu z niebieskim barwnikiem dałoby nam kolor zielony.
Na początku dodaj kilka kropel wybielacza i odczekaj chwilę. Potrzebuje on chwili aby „zadziałać”. W razie potrzeby dodaj jeszcze kilka kropli po jakimś czasie.
Następnie dodaj niebieski barwnik w takiej ilości aby uzyskać pożądany kolor.
Przestudź i poczekaj aż delikatnie zacznie gęstnieć. Ten moment trzeba wyczuć metodą prób i błędów. Zbyt rzadki drip będzie spływał zbyt mocno, za gęsty z kolei nie będzie chciał spływać wcale.
Składanie tortu:
- Pierwszy blat biszkoptu połóż na podkładzie cukierniczym, nasącz a następnie wyłóż na niego krem Oreo. na brzegu zrób z kremu obwódkę. (patrz film – odnośnik w pierwszym akapicie)
- We wgłębienie w kremie nałóż połowę frużeliny.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Zapnij rant cukierniczy.
- Nasącz drugi blat biszkoptu a następnie wyłóż krem śmietankowy, analogicznie do kremu Oreo.
- Wyłóż drugą porcję frużeliny wiśniowej.
- Przykryj ostatnim blatem biszkoptu, nasącz a następnie wstaw tort do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Nożem okrój tort blisko rantu a następnie zdejmij go.
- Nałóż pierwszą, cienką warstwę tynku i wstaw tort do lodówki na ok 20 minut.
- Następnie nałóż drugą warstwę tynku i ponownie wstaw tort do lodówki na 20 minut.
- Schłodzony tort udekoruj dripem, bezikami i lizakami bezowymi.
Przepis na lizaki bezowe i beziki wkrótce na blogu.
Inne propozycje na tort na moim blogu:
Tort Pocky cake Oreo
10 komentarzy
Marzena
Czy na tym tynku utrzyma się opłatek? W sensie czy się przyklei?
pszczółka robotnica
Na kremy maślane jak najbardziej można położyć opłatek. Kładziemy na drugą warstwę jeszcze miękkiego tynku przed włożeniem do lodówki.
Jagoda
Dzień dobry, jakiego barwnika Pani użyła?
pszczółka robotnica
Używam takich barwników:
https://allegro.pl/oferta/zestaw-barwnikow-spozywczych-wilton-8-kolorow-9048024060?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=dd43ac93-e5da-4fe0-b8cc-20dc3d9498ce#
pozdrowienia i udanych wypieków 😉
Daria
Dzień dobry, a jakiego konkretnie wybielacza do dripu Pani użyła?
pszczółka robotnica
https://allegro.pl/oferta/barwnik-spozywczy-wybielacz-bialy-zel-decora-100g-12342805351?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr&utm_campaign=0c3e77be-3cd2-440c-aa3e-9fed228c86f9#
Takiego 😉
Weronika
Czy maliny zamiast wiśni będą tu pasowały? Jeśli tak to również 500 g? 🙂
pszczółka robotnica
Można zrobić fruzelinę malinową zamiast wiśniowej należy jednak pamiętać, że będzie czuć pestki. Jesli chcemy gładką malinową fruzeline należy malinybprzetrzec przez sito.
Ola
Czy konieczne jest użycie wybielacza czy można użyć białej czekolady i dodać barwnik do niej?
pszczółka robotnica
Bez wybielacza istnieje ryzyko, że kolor nie wyjdzie niebieski a seledynowy. Wyjaśniam to w przepisie.