Proste ciasto z galaretką
Kiedy nie masz weny na wymyślne wypieki proste ciasto z galaretką zawsze się obroni. Z dodatkiem kremu śmietankowego z mascarpone i owocami zadowoli niejednego łasucha.
Zapraszam na przepis.
Proste ciasto z galaretką
Biszkopt czekoladowy – blaszka 30 x 35 cm
- 7 jajek w temperaturze pokojowej
- 245 g drobnego cukru
- 210 g mąki pszennej tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 10 g ciemnego kakao
Białka ubić na sztywną pianę, powoli łyżka po łyżce dodawać cukier aż całkowicie się rozpuści. Dodać żółtka, krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Mąki i kakao przesiać, wymieszać i dodać w dwóch porcjach do piany. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka, około 40 minut. Upuścić z hukiem na blat i wystudzić.
Krem
- 500 g mascarpone
- 300 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Zmiksować na gładki gęsty krem i wyłożyć na biszkopt.
Galaretka
- 3 galaretki malinowe
- 1 litr wody
- opakowanie mrożonych malin (450-500g)
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić, dodać mrożone maliny, poczekać chwilę aż zacznie tężeć i wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii CIASTA.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!