proste ciasto z galaretką
Ciasta,  Desery,  Okazje

Proste ciasto z galaretką

Kiedy nie masz weny na wymyślne wypieki proste ciasto z galaretką zawsze się obroni. Z dodatkiem kremu śmietankowego z mascarpone i owocami zadowoli niejednego łasucha.
Zapraszam na przepis.

Proste ciasto z galaretką

Biszkopt czekoladowy – blaszka 30 x 35 cm

  • 7 jajek w temperaturze pokojowej
  • 245 g drobnego cukru
  • 210 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g ciemnego kakao

Białka ubić na sztywną pianę, powoli łyżka po łyżce dodawać cukier aż całkowicie się rozpuści. Dodać żółtka, krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Mąki i kakao przesiać, wymieszać i dodać w dwóch porcjach do piany. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka, około 40 minut. Upuścić z hukiem na blat i wystudzić.

Krem

  • 500 g mascarpone
  • 300 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Zmiksować na gładki gęsty krem i wyłożyć na biszkopt.

Galaretka

  • 3 galaretki malinowe
  • 1 litr wody
  • opakowanie mrożonych malin (450-500g)

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić, dodać mrożone maliny, poczekać chwilę aż zacznie tężeć i wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii CIASTA.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *