Pieczeń z indyka
Pieczeń z indyka idealnie sprawdzi się na obiad, ale również na kanapki jako alternatywa do tradycyjnych wędlin. Wbrew pozorom nie jest to trudny do wykonania przepis a na pewno własnoręcznie zrobiona pieczeń będzie smakowała o wiele lepiej niż ta ze sklepu. Spróbuj koniecznie!
Pieczeń z indyka
- filet z piersi indyka (około 1 kg)
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki musztardy
- duża łyżka miodu
- łyżka oliwy
- łyżeczka natki pietruszki
- łyżeczka majeranku
W moździerzu utrzeć czosnek z solą na papkę. (Jeśli nie masz moździerza możesz utrzeć w miseczce łyżką.)
Dodaj miód, musztardę i oliwę, dokładnie wymieszaj a następnie dodaj pozostałe przyprawy i ponownie wymieszaj.
Mięso możesz obwiązać sznurkiem wędliniarskim aby zachowało ładny kształt. Umieść mięso w naczyniu i wylej na nie marynatę, dokładnie natrzyj. Pozostaw pod przykryciem w lodówce na minimum 24 godziny.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego razem z marynata. Wlej około 1/2 szklanki wody, przykryj i piecz przez 1.5 godziny pod przykryciem w temperaturze 160 stopni. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz bez przykrycia jeszcze 15 minut.
Wyjmij pieczeń z piekarnika, ponownie przykryj, wystudź, a następnie schłódź w lodówce.
Zimną pieczeń kroi się o wiele łatwiej.
Sos do pieczeni
Jeśli chcesz uzyskać sos do pieczenia, zlej pozostałości marynaty z naczynia żaroodpornego do garnuszka, dodaj odrobinę wody, zagotuj. W kubku rozprowadź łyżeczkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej z wodą i łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany. Wlej do wywaru, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Idealnym uzupełnieniem pieczeni będą KLUSKI ŚLĄSKIE – kliknij tutaj.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Wpadnij też na mój kanał na YouTube – znajdziesz tam filmy instruktażowe do wielu potraw znajdujących się na blogu.