faszerowana cukinia mięsem mielonym i warzywami z parmezanem
Dania główne

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia to świetna propozycja na obiad. Możesz wykorzystać małe cukinie żółte lub zielone albo takie giganty jakim uraczyła mnie moja teściowa 😉
W jednej i drugiej wersji na pewno będą smaczne!

Ilość farszu podana na jedną wielką cukinię widoczną na zdjęciach.

Faszerowana cukinia – składniki:

  • cukinia
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • pieprz, sól
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • starty parmezan lub grana padano

Na rozgrzanej oliwie przesmaż drobno posikaną cebulę, dodaj czosnek i smaż jeszcze dwie minuty. Następnie dodaj mięso mielone i smaż tak długo aż mięso się zetnie. Dodaj przyprawy (bazylię, oregano, tymianek, paprykę, pieprz i sól) oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i pomidory w puszce. Duś całość pod przykryciem około 20 minut.

W tym czasie cukinie przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż ze środka pestki.

Cukinię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie w wydrążone miejsca nakładaj farsz.

faszerowana cukinia mięsem mielonym i warzywami z parmezanem
faszerowana cukinia

Jeśli posiadasz taki dorodny okaz przed pieczeniem owiń cukinię folią aluminiową. Małe egzemplarze mogą być pieczone bez folii – bez problemu powinny upiec się w podanym czasie bez wysuszenia farszu.

Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Podawaj posypane startym parmezanem.

Smacznego!

Spróbuj także pomidorowe risotto z cukinią.

Codzienny pomysł na obiad znajdziesz na moim Instagramie – zapraszam! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *