
Malinowa chmurka bez pieczenia
Czy jest ktoś kto nie lubi malinowej chmurki? To wydaje się wręcz niemożliwe! A malinowa chmurka bez pieczenia? To brzmi jeszcze lepiej prawda? Szybki i bardzo prosty deser, który dodatkowo możesz zrobić w postaci monoporcji. Idealnie sprawdzi się na przyjęciach urodzinowych!
To jak? Robimy! Szybka malinowa chmurka START!
Malinowa chmurka bez pieczenia
Składniki:
- 800 ml wody
- 2 galaretki malinowe
- opakowanie mrożonych malin (około 500 g)
- 180 g masacrpone
- 220 g śmietanki kremówki min. 30%
- opcjonalnie łyżka cukru pudru
- migdały w płatkach
- dowolne bezy
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i zostaw aż chwilę przestygną. Dodaj maliny. Jeśli używasz mrożonych nie rozmrażaj ich wcześniej, przyspieszy to tężenie galaretki. Jeśli używasz świeżych malin poczekaj aż galaretka dobrze wystygnie. W celu przyspieszenia tężenia możesz schować ją na chwilę do lodówki.
Tężejącą galaretkę z owocami przełóż do pucharków.
Mascarpone ze śmietanką ubij na gęsty krem. Jeśli lubisz bardziej słodkie desery możesz dodać do kremu łyżkę cukru pudru. Jeśli używasz thermomixa załóż motylek i ustaw obroty 4 i ubijaj go uzyskania gęstego kremu – około 30 sekund.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
Bezy pokrusz na mniejsze kawałki.
Przepis na bezy znajdziesz na moim profilu.
Przepis numer 1.
Przepis numer 2.
Na stężałą galaretkę wyłóż krem mascarpone a następnie posyp pokruszonymi bezami i uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!




Użyte sprzęty i akcesoria:
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko!
Do zobaczenia!

*wpis zawiera linki afiliacyjne

