drożdżowe rollsy z makiem
Drożdżowe,  Ciastka,  Desery

Makowe rollsy

Makowe rollsy to nic innego jak puszyste drożdżowe bułeczki ze słodką masą makową pełną bakalii. Słodkie, małe ciacho w sam raz do popołudniowej kawki 😉 Możesz serwować polane lukrem lub zajadać bez.
To trochę takie wigilijne makowce w mini wersji.

Makowe rollsy ok 18 sztuk

Rozczyn:

  • 170 g ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 50 g mąki

Mleko podgrzać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać. Następnie dodać mąkę, przykryć miskę ściereczką i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczynu dodać:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • szczyptę soli
  • 70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Wyrobić ciasto przez około 15 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto przełożyć na blat odwracając miskę pozwolić aż samo opadnie. Chwilę zarobić a następnie rozwałkować na duży prostokąt.
Nałożyć masę makową zostawiając około 2 cm wolnego ciasta od górnego brzegu do zlepienia. Zawinąć w rulon, a następnie pociąć na około 2 cm kawałki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut.

Posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Polukruj lub nie.

Masa makowa:

  • 100 g suchego mielonego maku
  • 250 ml mleka
  • łyżka miodu
  • bakalie (morele, rodzynki, migdały, orzechy – posiekać na mniejsze kawałki, ilość wg uznania)

Mak wsypać do gorącego mleka, dodać bakalie, gotować na wolnym ogniu aż całkowicie wchłonie płyn. Na końcu dosłodzić miodem do smaku.

Smacznego!

makowe rollsy drożdżowe

Spróbuj także:
Cynamonowe rollsy


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *