Jak ugotować kaszę jaglaną?
Zawsze kiedy na swoich mediach społecznościowych pokazuję Wam, że gotuję kaszę jaglaną dostaję wiadomości, że nie możecie się do niej przekonać, że jest gorzka i Wam nie smakuje.
Zatem jak ugotować kaszę jaglaną żeby nie była gorzka?
Dziś chciałabym rozprawić się z tym raz na zawsze i przekonać Was, że kasza jaglana jest naprawdę bardzo smaczna a w dodatku wyjątkowo zdrowa! Mam nadzieję, że po lekturze tego wpisu spróbujesz jeszcze raz i zmienisz zdanie.
Jak ugotować kaszę jaglaną żeby nie była gorzka?
Przed Wami kilka zasad, którymi się kieruję podczas gotowania.
Po pierwsze przed gotowaniem kaszy należy ją porządnie wypłukać gorąca wodą lub wrzątkiem. Można ją także wcześniej uprażyć na suchej patelni i dopiero wtedy wypłukać, jednak ja nigdy tego nie robię bo po prostu szkoda mi czasu. Natomiast bez prażenia jest równie smaczna co wcześniej uprażona.
Po drugie wybieraj kaszę z dobrego źródła! Taką która była dobrze przechowywana. Kasza jaglana zawiera sporo tłuszczu, który może jełczeć. Kasza ta chłonie również wilgoć i zapachy z otoczenia dlatego tak ważne jest aby była odpowiednio przechowywana, w szczelnych opakowaniach bez dostępu powietrza.
Z doświadczenia powiem Wam, że kasza jaglana dostępna w dziurkowanych plastikowych woreczkach, takich jak z ryżem nie jest smaczna. Przynajmniej ja na taką nie trafiłam.
Moim zdaniem warto postawić na kaszę trochę droższą, ale zdecydowanie lepszą. Mój faworyt to od kilku lat BioBabalscy – odkąd jej używam nigdy nie zdarzyło mi się aby była gorzka w smaku. Także z ręką na sercu mogę ją Wam polecić.
Kasza jaglana ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych i warto po nią sięgać. Jeśli nie masz pomysłu jak ją podać skorzystaj z gotowych inspiracji z mojego bloga na przykład spróbuj pysznej kaszy jaglanej z jabłkiem i rodzynkami.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!