Spaghetti z pieczarkami
Bez problemu mogłabym jeść makaron codziennie – a Ty?
Uwielbiam go nie tylko za smak, ale też za morze możliwości i szybkość wykonania. A ja jak wiecie jestem zwolenniczką prostych i szybkich dań, co nie znaczy, że mniej smacznych 😉
Przed Wami kolejna propozycja na szybki obiad – spaghetti z pieczarkami – czas wykonania maksymalnie 30 minut!
Składniki:
- łyżka masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- około pół kilograma pieczarek
- odrobina śmietanki kremówki
- pieprz, sól do smaku
- natka pietruszki
- opcjonalnie łyżka startego parmezanu lub grana padano
- makaron spaghetti
Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty, a następnie dodaj pokrojone na kawałki pieczarki, dopraw solą, pieprzem i duś przez ok 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron. Odlej dwie łyżki wody z gotującego makaronu do pieczarek. Podlej sos odrobiną śmietanki, dodaj natkę pietruszki i ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj. Całość możesz posypać startym parmezanem.
Smacznego!
Spróbuj także Spaghetti bolognese – przepis znajdziesz na moim blogu.