makaron spaghetti z pieczarkami, natką pietruszki i parmezanem
Dania główne

Spaghetti z pieczarkami

Bez problemu mogłabym jeść makaron codziennie – a Ty?
Uwielbiam go nie tylko za smak, ale też za morze możliwości i szybkość wykonania. A ja jak wiecie jestem zwolenniczką prostych i szybkich dań, co nie znaczy, że mniej smacznych 😉
Przed Wami kolejna propozycja na szybki obiad – spaghetti z pieczarkami – czas wykonania maksymalnie 30 minut!

Składniki:

  • łyżka masła
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około pół kilograma pieczarek
  • odrobina śmietanki kremówki
  • pieprz, sól do smaku
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie łyżka startego parmezanu lub grana padano
  • makaron spaghetti

Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty, a następnie dodaj pokrojone na kawałki pieczarki, dopraw solą, pieprzem i duś przez ok 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron. Odlej dwie łyżki wody z gotującego makaronu do pieczarek. Podlej sos odrobiną śmietanki, dodaj natkę pietruszki i ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj. Całość możesz posypać startym parmezanem.
Smacznego!

makaron spaghetti z pieczarkami, natką pietruszki i parmezanem

Spróbuj także Spaghetti bolognese – przepis znajdziesz na moim blogu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *