Sernik na spodzie z nutelli
Sernik na spodzie z nutelli to szybkie ciasto bez pieczenia, które koniecznie musisz wypróbować! Chrupki spód i delikatna masa serowa dopełniona galaretką z owocami to idealne połączenie.
Do ciasta możesz użyć dowolne owoce, także mrożone. Za każdym razem ciasto możesz wyczarować w nowej odsłonie 😉
Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj). Akcesoria użyte do wykonania ciasta, widoczne na filmie znajdziesz w artykule Akcesoria do tortu na moim blogu.
Sernik na spodzie z nutelli – średnica 24 cm
Składniki:
- 1 słoik nutelli (370-400g)
- 1 paczka sucharów (ok. 230 g)
- ½ litra śmietany kremówki
- serek homogenizowany waniliowy (400g)
- 2 łyżki żelatyny
- 2-3 łyżki wody
- 2 galaretki owocowe rozpuszczone w 600 ml wody
- dowolne owoce np. mandarynki, brzoskwinie, truskawki, maliny
Sucharki dokładnie kruszymy i mieszamy z nutellą.
Suchary możesz rozdrobnić za pomocą noża i deski kuchennej lub umieścić w malakserze i dokładnie zblendować.
Na wyłożoną papierem do pieczenia formę rozkładamy przygotowaną masę, dociskamy i wstawiamy do lodówki. Ciasto możemy również przygotować na podkładzie do tortu w rancie cukierniczym – tak jak to jest pokazane na filmie. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę oraz serek waniliowy i miksujemy na gładki, gęsty krem. Masę wykładamy na spód z nutelli i wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa stężeje dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką owocową.
Jeśli używasz owoców mrożonych wrzuć je do ciepłej galaretki – przyspieszy to proces tężenia.
Smacznego!