Zupa krem paprykowo pomidorowy
Pyszna i bardzo prosta do wykonania zupa. Krem paprykowo pomidorowy zadowoli niejedno podniebienie 😉 Delikatny a jednocześnie lekko pikantny. Idealny także dla wegetarian. Nic tylko pałaszować. Spróbujcie koniecznie.
Krem paprykowo pomidorowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża łyżka masła
- 2 czerwone papryki
- 2 puszki pomidorów
- pół dużej cukinii (opcjonalnie)
- litr bulionu warzywnego lub rosołu
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- pieprz
- sól
Na solidnej łyżce masła zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę papryką i czosnek. Smażyć kilka minut aż papryka zmięknie. Jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta możesz dorzucić również pokrojona w kostkę cukinię (bez skórki) nie jest to jednak konieczne.
Całość zalej pomidorami, przypraw ziołami, solą i pieprzem i smaż jeszcze chwilę.
W garnku przygotuj bulion lub rosół. Świetnie sprawdzi się do tego końcówka rosołu z poprzedniego dnia.
Przesmażone warzywa przełóż do bulionu i gotuj razem około 10 minut. Po tym czasie zestaw garnek z ognia i zblenduj zupę na gładki krem.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!