zupa krem paprykowo pomidorowy
Zupy

Zupa krem paprykowo pomidorowy

Pyszna i bardzo prosta do wykonania zupa. Krem paprykowo pomidorowy zadowoli niejedno podniebienie 😉 Delikatny a jednocześnie lekko pikantny. Idealny także dla wegetarian. Nic tylko pałaszować. Spróbujcie koniecznie.

Krem paprykowo pomidorowy

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża łyżka masła
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki pomidorów
  • pół dużej cukinii (opcjonalnie)
  • litr bulionu warzywnego lub rosołu
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • pieprz
  • sól

Na solidnej łyżce masła zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę papryką i czosnek. Smażyć kilka minut aż papryka zmięknie. Jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta możesz dorzucić również pokrojona w kostkę cukinię (bez skórki) nie jest to jednak konieczne.
Całość zalej pomidorami, przypraw ziołami, solą i pieprzem i smaż jeszcze chwilę.
W garnku przygotuj bulion lub rosół. Świetnie sprawdzi się do tego końcówka rosołu z poprzedniego dnia.
Przesmażone warzywa przełóż do bulionu i gotuj razem około 10 minut. Po tym czasie zestaw garnek z ognia i zblenduj zupę na gładki krem.

Smacznego!

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *