Zapiekanka ziemniaczana
Niezwykle prosta do wykonania zapiekanka ziemniaczana. Powiedziałabym nawet, że dziecinnie prosta 😉 Zrobiły ją nawet moje dzieci – zobaczcie sami (kliknij tutaj). Świetna zarówno na obiad jak i na treściwą kolację. U nas obowiązkowo podawana z ketchupem 😉
Mam nadzieję, że dasz się namówić!
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki – ilość dostosuj do wielkości blaszki i ilości osób
- ziemniaki
- szynka lub kiełbasa
- ser żółty
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
- masło do wysmarowania formy
Ziemniaki pokrój w cieknie plasterki, ser zetrzyj na tarce, kiełbasę pokrój w kostkę.
Foremkę wysmaruj masłem. Na dno ułóż plasterki ziemniaków przypraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wyłóż kiełbasę i ser. Kolejno układaj ziemniaki, przyprawy, kiełbasę i ser aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to ser.
Przykryj folią aluminiowa i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 60 minut. Ostatnie 15 bez przykrycia.
Odczekaj chwile zanim pokroisz.
Podawaj z ketchupem.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE.
Wpis zawiera linki afiliacyjne – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!