Truskawkowe ciasto z galaretką
To ciasto to jest must have truskawkowej pory!
Lekkie i delikatne wakacyjne ciacho! 😍 Osobiście uwielbiam i nie wyobrażam sobie lata bez niego. Mam nadzieję, że Ty też je pokochasz. Myślę, że to idealna opcja na lato – nie sądzisz?
Biszkopt:
(forma 25x35cm)
- 5 jajek
- 175 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej tortowej
Jajka wyjąć z lodówki na co najmniej 3 godziny przed pieczeniem. Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać łyżka po łyżce cukier i ubijać aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Aby sprawdzić czy cukier jest dobrze rozpuszczony weź między palce odrobinę piany i rozetrzyj. Jeżeli nie wyczuwasz grudek możesz przejść do kolejnego etapu.
(Inne wskazówki „Jak upiec dobry biszkopt?” znajdziesz we wpisie „Biszkopt” )
Dodać żółtka i szybko zmiksować tylko do połączenia składników.
Mąki przesiać i dodać w dwóch porcjach do piany i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 40 minut. Wyjąć biszkopt z piekarnika i z wysokości ok 20 cm upuścić na blat. Wystudzić.
Krem:
(możesz pominąć ten etap jeśli wolisz ciasta bez kremu)
- 250 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę i mascarpone umieść w misce razem z cukrem pudrem i zmiksuj do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Wyłóż na ciasto biszkoptowe.
Truskawki pokrojone w ćwiartki – ilość dostosuj do swoich upodobań – u mnie około 1 kilograma ułóż na kremie.
Galaretka:
- 3 galaretki truskawkowe
- 750 ml wrzątku
Galaretki rozpuść we wrzątku, wystudź. Tężejącą galaretkę wyłóż na truskawki. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Jeden komentarz
Trzydziesci_plus
To ciasto to niebo w gębie! Uwielbia je cała moja rodzina 😍