Tort z kremem z czarnej porzeczki, kremem ferrero i mascarpone z malinami – 18 cm
Tort z kremem z czarnej porzeczki marzył mi się już od dawna więc kiedy tylko nadarzyła się okazja do stworzenia kolejnego tortu wiedziałam, że ten krem musi się w nim znaleźć. Kwaskowaty smak porzeczki idealnie skomponował się ze słodkim kremem ferrero rocher, a mascarpone z malinami dopełniła całość.
Do tego tortu wybrałam biszkopt czekoladowy, ale myślę, że połączenie kremów będzie równie smaczne z klasycznym białym biszkoptem. Wybór należy do Ciebie 😉
Opis wszystkich akcesoriów, których używam do przygotowania tortu znajdziesz w artykule „Akcesoria do tortu” na moim blogu – zapraszam do lektury.
*Kremy do tortów zainspirowane blogiem pani Magdy ze Słodki pomysł, są jednak zrobione w innych, zmienionych proporcjach. Oryginalne proporcje znajdziesz na wymienionym blogu.
Tort z kremem z czarnej porzeczki, kremem ferrero i mascarpone z malinami – 18 cm
- Biszkopt czekoladowy
- Nasączenie
- Krem z czarnej porzeczki
- Krem ferrero rocher
- Krem mascarpone z malinami
- Tynk z mlecznej czekolady
- Drip czekoladowy
- Składanie tortu
Biszkopt czekoladowy
Wskazówki i porady jak upiec biszkopt żeby był puszysty i nie sprawiał kłopotów znajdziesz we wpisie „Jak upiec idealny biszkopt?” na moim blogu. Jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu biszkoptów polecam Ci lekturę tego wpisu przez przystąpieniem do pracy.
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 175 g drobnego cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 30 g ciemnego gorzkiego kakao
Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Ubijaj do połączenia składników. Mąki wymieszane z kakao przesiej w dwóch porcjach do ubitych z cukrem jajek. Bardzo delikatnie wymieszaj a następnie przełóż do formy. Piecz przez około 35-40 minut w temperaturze 160 – 165 stopni (góra dół).
Upieczony biszkopt upuść na blat z wysokości ok 20 cm. Wystudź i wyjmij z rantu.
Z tak przygotowanego biszkoptu powinieneś uzyskać 4 około 1,5 cm blaty. (Do cięcia biszkoptu na równe części polecam nóż do biszkoptu – kupisz tutaj.)
Nasączenie
- pół szklanki ciepłej wody
- sok z połowy cytryny
- łyżka cukru
Sok z cytryny wymieszaj z wodą i cukrem tak aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Do nasączenia biszkoptu możesz też użyć też innego nasączenia np. naparu z herbaty, kompotu lub mleka.
Do nasączania używam takiej butelki.
Krem z czarnej porzeczki
- 350 g czarnej porzeczki (świeżej lub mrożonej)
- 70 g cukru
- 2 łyżki wody
- 9 g żelatyny
- 150 g śmietanki 36%
- 60 g mascarpone
Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, odstaw na bok. W garnku umieść czarną porzeczkę z cukrem i podgrzewaj ją tak długo aż puści sok i lekko się rozpadnie. Następnie przetrzyj porzeczki przez sitko do innego garnka. Powinieneś uzyskać około 200 g przecieru z czarnej porzeczki.
Uzyskany przecier ponownie podgrzej. Zdejmij ze źródła ciepła i dodaj napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszaj aż żelatyna się rozpuści. Odstaw na bok do wystudzenia.
W misie ubij śmietankę i mascarpone. Nie ubijaj masy całkowicie na sztywno.
Łyżkę masy przełóż do wystudzonego przecieru i wymieszaj za pomocą ręcznej trzepaczki. W ten sposób „zahartujemy” owoce i zmniejszymy ryzyko zwarzenia się kremu. Następnie w dwóch porcjach przenosimy masę porzeczkową do ubitej śmietanki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krem będzie dosyć luźny, stężeje po schłodzeniu w lodówce. Nie można go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Po zrobieniu należy go od razu wyłożyć na blat biszkoptu.
Krem ferrero rocher
- 45 g prażonych orzechów laskowych
- 45 g czekolady mlecznej
- 20 g czekolady gorzkiej
- 130 g kremu orzechowego nutella
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę a następnie pozostawić do wystudzenia. Musi się schłodzić, ale nie może ponownie zastygnąć – musi pozostać płynna.
Orzechy posiekać.
Mascarpone zmiksować z nutellą, następnie połączyć z przestudzoną rozpuszczoną czekoladą. Miksować tylko do połącznia składników i uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki.
Krem mascarpone z malinami
- 250 g mascarpone
- 150 g śmietanki 36%
- 20 g cukru pudru
- świeże maliny (około 250 g)
Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone umieść razem z cukrem pudrem w misie miksera i zmiksuj na gęsty, gładki krem. Do kremu dodaj maliny i wymieszaj za pomocą szpatułki.
Tynk z mlecznej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 240 g zimnego masła
- 60 g śmietanki (30-36%)
Połamaną czekoladę wraz ze śmietanką umieść w kąpieli wodnej i mieszaj tak długo aż czekolada się rozpuści.
W misie miksera umieść pokrojone zimne masło a następnie zalej ciepłą śmietanką z rozpuszczoną czekoladą. Włącz maksymalne obroty miksera i ubijaj tak długo aż masa będzie biała. Potrwa to około 10 minut lub dłużej. Następnie zmniejsz obroty miksera na minimalne i miksuj jeszcze kolejne 10 minut. Pozwoli to na odpowietrzenie tynku.
Drip czekoladowy
- 60 g śmietanki kremówki (30-36%)
- 30 g gorzkiej czekolady
- 20 g czekolady mlecznej
Śmietankę podgrzej a następnie dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia czekolady, przestudź.
Składanie tortu
- Biszkopt podziel na 4 równe blaty.
- Pierwszy blat umieść na podkładzie i nasącz.
- Zapnij obręcz rantu i wyłóż krem ferrero rocher. Wyrównaj a następnie przykryj krem drugim blatem biszkoptu.
- Nasącz drugi blat biszkoptu.
- Wyłóż krem z czarnej porzeczki, wyrównaj i przykryj trzecim blatem biszkoptu.
- Nasącz biszkopt.
- Wyłóż krem mascarpone z malinami i przykryj ostatnim blatem biszkoptu, który również nasącz.
- Tak przygotowany tort umieść w lodówce. Możesz go wcześniej przykryć folią spożywczą aby nie przeszedł innymi zapachami z lodówki. Tort powinien w niej spędzić minimum 3-4 godziny a najlepiej całą noc. Pozwoli to dobrze osiąść wszystkim warstwom tortu i po wyjęciu z rantu nie zrobi się brzydka „buła”.
- Schłodzony tort wyjmij ostrożnie z rantu i nałóż pierwszą, cienką warstwę tynku. Wstaw do lodówki na 20 minut a następnie nałóż druga warstwę tynku. Otynkowany tort wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
- Schłodzony tort udekoruj przestudzonym dripem czekoladowym i dowolnymi dekoracjami.
Podobał Ci się wpis? – postaw mi kawę 😉
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii TORTY.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko! Do zobaczenia!
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji, zazwyczaj kilka groszy. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób pośrednio wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
41 komentarzy
Ania965
Dzień dobry. Czy mogłaby Pani podać mi jakie powinny być proporcje na ten tynk tylko o średnicy tortu 24 cm ?
pszczółka robotnica
Na tort o średnicy 24 cm zrobiłabym tynku z 1,5 porcji podanej w przepisie.
Ania
Dzień dobry, czy tynk po zrobieniu jest od razu gotowy do użycia, czy wcześniej należy go schłodzić?
pszczółka robotnica
Tynk jest gotowy od razu, nie należy go schładzać gdyż zrobi się twardy i nie będzie można go nałożyć na tort.
Mila
Witam
Chcę przygotować tort o srednicy 28 cm. W jaki sposob przeliczyć skladniki na tak duzy tort? Moge poprosić o podpowiedź.
Z góry dziękuję
pszczółka robotnica
Możesz skorzystać z przelicznika foremek. Wystarczy wpisać w google przelicznik foremek i wyskoczą Ci odpowiednie do tego celu kalkulatory. Wpisujesz składnik i ilość oraz średnicę foremki a kalkulator poda nowe proporcje.
Sabina
Witam,
czy w kremie z porzeczki mogę użyć dżemu porzeczkowego zamiast owoców mrożonych i żelatyny?
pszczółka robotnica
Nie – nie uzyska się takiego kremu w ten sposób.
Kas151
Jakimi owocami zastąpić świeże maliny? Czy ewentualnie mogą być mrożone?
pszczółka robotnica
Można zastąpić świeżymi truskawkami, borówkami, jagodami – polecam raczej miękkie owoce. Jeśli chodzi o mrożone to tutaj jest ryzyko „popłynięcia” tortu. Polecam bardziej zrobić frużelinę z mrożonych owoców. zrobić rancik z kremu mascaropne i w środek włożyć frużelinę.
Iza
dzień dobry,
czy można zastąpić porzeczki dżemem z porzeczek? wtedy bez dodatku cukru? taka samą ilość żelatyny?
pszczółka robotnica
Do kremu nie możesz użyć dżemu. Jeśli nie masz świeżej lub mrożonej czarnej porzeczki to ciężko będzie zrobić ten krem. Proponuję w tym wypadku zmienić krem na śmietankowy, zrobić rancik z kremu a do środka dodać frużelinę owocową np. wiśniową czy z owoców leśnych.
KasiaR
Dzień dobry
Mam w planach zrobić ten piękny torcik. Czy pasuje włożyć do środka tortu chrupke? 🙂
pszczółka robotnica
Jak najbardziej można dodać do środka chrupkę.
kas151
Jakimi owocami najlepiej zastąpić maliny gdy nie ma świeżych? Jakieś owoce z puszki czy można użyć mrożonych?
pszczółka robotnica
Można zastąpić świeżymi truskawkami, borówkami, jagodami – polecam raczej miękkie owoce. Jeśli chodzi o mrożone to tutaj jest ryzyko „popłynięcia” tortu. Polecam bardziej zrobić frużelinę z mrożonych owoców. zrobić rancik z kremu mascaropne i w środek włożyć frużelinę.
Kasia
dzień dobry
Czy może Pani powiedzieć na jaką średnicę tortu podaje pani proporcje na krem z czarnej porzeczki? Mój tort będzie miał średnicę 20 cm i zastanawiam się czy zwiększyć wagę podanych składników .
pszczółka robotnica
Średnica jest podana w tytule przepisu – 18 cm. Przy 20 cm torcie myślę, że nie ma potrzeby zmieniać proporcji.
Olka61
Chce zrobic ten torcik o srednicy 20cm, moge upiec biszkopt w zwyklej tortownicy czy musi byc wysoki rant ?
pszczółka robotnica
Sam biszkopt można upiec w zwykłej tortownicy i nie powinno być żadnego problemu, natomiast złożyć tortu zapewne już się nie da bo będzie wystawał ponad wysokość rantu.
Paulina
Czy mrożone porzeczki można zamienic na mrożone maliny albo owoce leśne?
pszczółka robotnica
Można zamienić owoce natomiast trzeba sprawdzić czy ilość uzyskanego puree będzie taka sama. Konsystencja również może się różnić więc możliwe, że trzeba będzie zmienić ilość żelatyny.
Olka61
Czy proporcje na kremy, tynk oraz drip beda ok na tort o srednicy 20cm ?
Jak dlugo zastyga drip ? Zastanawiam sie ile godzin min przed podaniem moge go zrobic i udekorowac tort. Orzechy laskowe musza byc prażone czy moga byc naturalne ?
pszczółka robotnica
Na 20 cm mogą być za małe, trzeba zwiększyć.
Drip zastyga w miarę szybko w lodówce, około 30 minut.
Orzechy lepiej żeby były uprażone, skórka bywa gorzka, co może wpłynąć na smak kremu.
Olka61
W jaki sposob przeliczyc proporcje bo nie mam o tym pojecia… lub o ile procent zwiekszyc zeby bylo ok na 20cm ? Orzechy moge uprazyc na patelni ?
pszczółka robotnica
W google można znaleźć przelicznik foremek.
Sposób na prażone orzechy jest opisany w oddzielnym wpisie na blogu.
Olka61
Dziekuje bardzo. Te przeliczniki miarek to pewne, nie zepsuje nic nawet jak te proporcje nie bede mega idealne co do grama? Ten tort bede piec na urodziny pierwszy raz i nie moge pozwolic sobie na wpadke 😉
Kasia
Suoer, wykorzystam przepis do zrobienia tortu na urodzinki syna. Tylko że on chciałby tort w kształcie ziemi 😆 więc będzie zadanie.
pszczółka robotnica
Powodzenia w realizacji wyzwania! Trzymam kciuki i wszystkiego najlepszego dla solenizanta.
Olka61
Musze zrezygnowac z jednego kremu bo boszkopt wyrosl za niski… krem ferrero bedzie lepszy z kremem z mascarpone czy kremem z czarnej porzeczki ?
pszczółka robotnica
Lepszy będzie wg mnie z kremem z czarnej porzeczki – da fajne przełamania słodkiego smaku. Oczywiście dobór kremów to kwestia indywidualnych preferencji.
Owieczka
Witam, czy zamiast kremu z czarnej porzeczki może być krem z czerwonej porzeczki?
pszczółka robotnica
Można spróbować zrobić go wg takiego samego schematu. Myślę jednak, że czerwona porzeczka jest mniej „gęsta” i może wyjść luźniejszy. Można odrobinę zwiększyć ilość żelatyny.
Agnieszka
Mam pytanie odnośnie porzeczek, okazało się że mam tylko 150 g. Czy uda się z takiej ilości zrobić ten krem czy jednak muszę dokupić?
pszczółka robotnica
Na taką średnicę tortu będzie za mało. W przepisie jest dwa razy więcej.
Gabi89
Czy można zastąpic czarne porzeczki czerwonymi??
pszczółka robotnica
Można, ale smak będzie inny.
Paula
Przepis superr, bardzo łatwy w wykonaniu. próbowałam na razie mas z miski, są pyszne. jutro krojenie 😀
pszczółka robotnica
Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że ostateczny efekt też był zadowalający!
Paulina
Zapisałam ten przepis dawno, dawno temu i jutro nadejdzie dzień próbowania tego cuda kulinarnego! Właśnie schładza się w lodówce. 🙂 Już podczas przygotowywania kremów nie mogłam się powstrzymać aby nie spróbować i co? … O B Ł Ę D N E !! Będzie pysznie, a Ty kobieto zacznij pracować nad nowym przepisem bo wychodzi Ci to świetnie w dodatku są one mega proste w wykonaniu. 🙂
pszczółka robotnica
Bardzo dziękuję za miłe słowo.