Tarta z kremem z białej czekolady
Lekka krucha tarta z kremem z białej czekolady udekorowana malinami, jeżynami i listkami mięty – niebo w gębie 😉
Wydawać się by mogło, że jest bardzo słodka, ale tak nie jest. Krem jest delikatny i nie przesadzony a w połączeniu z lekko kwaśnymi owocami stanowi duet idealny.
Mam nadzieję, że opis Was zachęcił i dacie się skusić na kawałek tej przepysznej słodkości.
Zapraszam!
Tarta z kremem z białej czekolady
Spód: (forma o wymiarach ok 36×13 cm)
- 120 g mąki
- 75 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- małe jajko
- 2 łyżki cukru pudru
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem posiekać razem z masłem na drobną kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto możesz przygotować również za pomocą robota kuchennego z końcówką do ucierania ciasta.
Blaszkę do tarty wylep dokładnie ciastem.
Dno ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok 25 minut na złoty kolor.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
Krem z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki 36%
Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej a następnie pozostaw do ostygnięcia. Czekolada musi jednak pozostać płynna.
W misie miksera umieść mascarpone i dodaj roztopioną, schłodzoną czekoladę. Zmiksuj na wolnych obrotach na gładki krem.
Następnie dodaj do masy śmietankę i dalej miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu.
Gotowy krem rozsmaruj na upieczonym spodzie. Możesz też użyć rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać krem.
Udekoruj owocami i listkami mięty. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Smacznego!
Spróbuj także tarty z kremem mascarpone.