Szarlotka sypana
Szarlotka sypana to najprostsze i najszybsze ciasto jakie tylko można zrobić. Bez zagniatania, wyrabiania, ubijania i nawet bez jajek 😉 W dodatku bardzo smaczne i delikatne. Najlepsze wychodzi z soczystych jabłek. Idealne ciasto na jesienne wieczory. Mam nadzieję, że dasz się skusić na kawałek.
Szarlotka sypana (blaszka o średnicy 24 cm)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki ksylitolu/ erytrytolu lub zwykłego cukru
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka zmrożonego masła
- 6 – 7 soczystych jabłek
- czubata łyżeczka cynamonu
Połącz w misce wszystkie suche składniki i wymieszaj.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z cynamonem.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Na dno blaszki wysyp 1 szklankę mieszanki suchych składników. Zetrzyj na tarce 1/4 kostki masła.
Następnie wyłóż połowę jabłek.
Wysyp kolejną szklankę suchych składników, zetrzyj 1/4 kostki masła i wyłóż druga część jabłek. Na górę wysyp pozostałą ilość suchych składników i zetrzyj masło do końca.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 60 minut.
Smacznego!!!
Wypróbuj także:
Pleśniak
Ciasto truskawkowe z galaretką