Snickers – miodowe ciasto z polewą orzechową
Snickers! Ulubione ciasto mojego męża. Słodkie jak nie wiem co – pewnie dlatego ulubione 😉 Miodowe blaty przełożone budyniem i kajmakiem a na wierzchy pyszna polewa orzechowa. Idealne ciasto na przyjęcie urodzinowe, święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Jego zaletą jest to, że można, a nawet trzeba przygotować je co najmniej dzień wcześniej, tak aby blaty mogły skruszeć.
SNICKERS
Ciasto (blaszka o wymiarach 25×35 cm):
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 3 duże łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki mleka
Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 równe części.
Ciastem wylepić blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ok 20 minut.
Dwie części pieczemy same. Jedną wraz z:
Polewa orzechowa:
- 120 g masła
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g cukru
- 2 duże łyżki miodu
Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać cukier, miód i podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Polewę wylać na ciasto i piec jak pozostałe dwa blaty.
Porada
Jeśli masz jedna blaszkę upiecz najpierw jeden blat, następnie blat z polewą i na końcu kolejny blat, który zostawisz już w blaszce i będzie stanowił twój spod ciasta.
Krem budyniowy:
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki cukru
- 350 ml mleka
Większą część mleka podgrzej z cukrem, w mniejszej rozprowadź proszek budyniowy. Połącz wszystko i ugotuj gęsty budyń. Przelej do miseczki, przykryj folią spożywcza, tak by dotykała dokładnie budyniu – w ten sposób nie powstanie na nim „kożuch”. Odstaw budyń do ostygnięcia.
Krem nr 2:
- puszka ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego – kajmaku
Składanie ciasta:
Na upieczony spód rozsmarowujemy przestudzony budyń, przykrywamy blatem nr 2. Następnie wykładamy masę kajmakową i przykrywamy blatem z polewą orzechową.
Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, tak aby blaty miodowego snickersa mogły skruszeć.
Wykonanie krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie w poście Snickers.
2 komentarze
D
Proszę o informację, pieczemy ciasto z funkcją gora-dół czy termoobieg? 😉
pszczółka robotnica
Ja piekę zawsze z termoobiegiem, ale myślę, że góra dół też powinno się udać. 😉