Piernik wylewany
To szybki piernik! 😉 – wilgotny, miękki i puszysty.
Nie trzeba go nawet przekładać dżemem czy powidłami – sam w sobie jest pyszny!
Możesz go zrobić na ostatnią chwilę przed świętami, nie wymaga leżakowania i dojrzewania. Jest dobry zaraz po upieczeniu. To taki wypiek dla zabieganych gospodyń domowych 😉 – Wigilia uratowana!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- słoiczek dżemu o dowolnym smaku
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 szklanka mleka
Polewa na piernik:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 60 g mlecznej
- 40 g masła
Dodatkowo (opcjonalnie):
- powidła śliwkowe do przełożenia – możesz pominąć
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, ucierać.
Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać a następnie w dodać do ucieranej masy. Stopniowo dodawać mleko i dżem, cały czas ucierając.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz go upiec zarówno w formie okrągłej jak i kwadratowej.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto przekroić i przełożyć powidłami – ten etap możesz pominąć.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na ciasto. Możesz ozdobić tak jak ja, ale nie musisz.
Smacznego 😊
Przepis video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramie – kliknij tutaj oraz
na Facebooku: część 1, część 2.