piernik wylewany przełożony powidłami z polewą czekoladową
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Wigilia i Boże Narodzenie

Piernik wylewany

To szybki piernik! 😉 – wilgotny, miękki i puszysty.
Nie trzeba go nawet przekładać dżemem czy powidłami – sam w sobie jest pyszny!
Możesz go zrobić na ostatnią chwilę przed świętami, nie wymaga leżakowania i dojrzewania. Jest dobry zaraz po upieczeniu. To taki wypiek dla zabieganych gospodyń domowych 😉 – Wigilia uratowana!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • słoiczek dżemu o dowolnym smaku
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka mleka

Polewa na piernik:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g mlecznej
  • 40 g masła

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • powidła śliwkowe do przełożenia – możesz pominąć

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, ucierać.
Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać a następnie w dodać do ucieranej masy. Stopniowo dodawać mleko i dżem, cały czas ucierając.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz go upiec zarówno w formie okrągłej jak i kwadratowej.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Ostudzone ciasto przekroić i przełożyć powidłami – ten etap możesz pominąć.

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na ciasto. Możesz ozdobić tak jak ja, ale nie musisz.

Smacznego 😊

Przepis video krok po kroku znajdziesz na moim profilu na Instagramiekliknij tutaj oraz
na Facebooku: część 1, część 2.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *