sernik z jagodami
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny

Fit sernik z jagodami

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. W sezonie na leśne owoce warto wypróbować sernik z jagodami – zwłaszcza jeśli jest w wersji „fit” prawda? 😉 Oczywiście możesz zamiast słodzików użyć zwykłego białego cukru i dostosować jego ilość według własnych upodobań. Tu jak zawsze pełna dowolność!

Sernik z jagodami – średnica 24 cm

Spód:

  • 50g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
    (Mąki możesz bez problemu zastąpić zwykłą mąką pszenną.)
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 60 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło z mąką i proszkiem do pieczenia posiekać na kruszonkę, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto. Dno okrągłej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuścić na zewnątrz i zapiąć obręcz. Wylepić dno blaszki oraz boki do ok 2/3 wysokości.
Podpiec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa:

  • pół kilograma twarogu sernikowego
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • pół szklanki erytrytolu (lub innego słodzidła)
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 1 jajko

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia składników i wylać masę na podpieczony spód.
Wysypać na wierzch szklankę jagód i posypać łyżką mąki ziemniaczanej.

Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

sernik z jagodami

Wypróbuj także Bułeczki drożdżowe z borówkami.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *