Fit sernik z jagodami
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. W sezonie na leśne owoce warto wypróbować sernik z jagodami – zwłaszcza jeśli jest w wersji „fit” prawda? 😉 Oczywiście możesz zamiast słodzików użyć zwykłego białego cukru i dostosować jego ilość według własnych upodobań. Tu jak zawsze pełna dowolność!
Sernik z jagodami – średnica 24 cm
Spód:
- 50g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
(Mąki możesz bez problemu zastąpić zwykłą mąką pszenną.) - 2 łyżki erytrytolu
- 60 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło z mąką i proszkiem do pieczenia posiekać na kruszonkę, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto. Dno okrągłej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuścić na zewnątrz i zapiąć obręcz. Wylepić dno blaszki oraz boki do ok 2/3 wysokości.
Podpiec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa:
- pół kilograma twarogu sernikowego
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- pół szklanki erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 1 jajko
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia składników i wylać masę na podpieczony spód.
Wysypać na wierzch szklankę jagód i posypać łyżką mąki ziemniaczanej.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Wypróbuj także Bułeczki drożdżowe z borówkami.
2 komentarze
Trzydziesci_plus
Ale super, na pewno zagosci na moim stole 😁
pszczółka robotnica
Bardzo się cieszę 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakowało.