polędwiczki w sosie grzybowym
Dania główne,  Wielkanoc,  Wigilia i Boże Narodzenie

Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym z suszonych grzybów to idealna opcja na obiad. Śmiało możesz go zaserwować podczas różnego rodzaju uroczystości a Twoi goście na pewno będą zachwyceni.

Film krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.

UWAGA!

W przepisie występują grzyby leśne – nie powinno się ich podawać dzieciom do 12 roku życia!

Polędwiczki w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Składniki:

  • około 1kg polędwiczek wieprzowych
  • 25 g suszonych grzybów
  • 2-3 łyżki mąki
  • pieprz, sól
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • cebula
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • natka pietruszki

Grzyby zalej wodą i zostaw na całą noc do namoczenia.
Polędwiczki wieprzowe pokrój na około 1.5 cm plastry i delikatnie rozpłaszcz ręką. Przypraw pieprzem i solą, obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Zdejmij z ognia.
Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę z łyżką masła.
Grzyby odcedź ale zachowaj wodę z moczenia.
Dodaj grzyby do cebuli i smaż przez kilka minut.
Następnie dodaj mięso i zalej całość wodą z moczenia grzybów. Przykryj i duś do miękkości mięsa.
Śmietankę wymieszaj z odrobiną wywaru i wlej do sosu.
Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Podawaj z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą.


Smacznego!

Przepis na pyszne kluski śląskie znajdziesz na moim blogu – kliknij tutaj.

Polędwiczki w sosie grzybowym – film krok po kroku

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *