Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie grzybowym z suszonych grzybów to idealna opcja na obiad. Śmiało możesz go zaserwować podczas różnego rodzaju uroczystości a Twoi goście na pewno będą zachwyceni.
Film krok po kroku znajdziesz na dole wpisu.
UWAGA!
W przepisie występują grzyby leśne – nie powinno się ich podawać dzieciom do 12 roku życia!
Polędwiczki w sosie grzybowym z suszonych grzybów
Składniki:
- około 1kg polędwiczek wieprzowych
- 25 g suszonych grzybów
- 2-3 łyżki mąki
- pieprz, sól
- łyżka oleju
- łyżka masła
- cebula
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- natka pietruszki
Grzyby zalej wodą i zostaw na całą noc do namoczenia.
Polędwiczki wieprzowe pokrój na około 1.5 cm plastry i delikatnie rozpłaszcz ręką. Przypraw pieprzem i solą, obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Zdejmij z ognia.
Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę z łyżką masła.
Grzyby odcedź ale zachowaj wodę z moczenia.
Dodaj grzyby do cebuli i smaż przez kilka minut.
Następnie dodaj mięso i zalej całość wodą z moczenia grzybów. Przykryj i duś do miękkości mięsa.
Śmietankę wymieszaj z odrobiną wywaru i wlej do sosu.
Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Podawaj z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą.
Smacznego!
Przepis na pyszne kluski śląskie znajdziesz na moim blogu – kliknij tutaj.
Polędwiczki w sosie grzybowym – film krok po kroku
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
2 komentarze
AnnaS
Bardzo pyszne !. Palce lizać 😋. Olu dobra robota ! ❤️
pszczółka robotnica
Dziękuję bardzo! Cieszę się, że smakowało 🙂