Pierogi z dynią
Co zrobić z dyni? Na pewno zadajesz sobie to pytanie w jesiennym sezonie. Spieszę z pomocą! Pierogi z dynią! Miękkie, sycące z delikatny a zarazem lekko pikantnym farszem – musisz ich spróbować koniecznie! Przepadniesz!
Łap przepis!
Pierogi z dynią
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- szczypta soli
- 80 g masła
- 200 ml wrzątku
Masło rozpuść we wrzątku a następnie stopniowo dodawaj do mąki z solą zagniatając ciasto. Wyrabiaj ciasto 7-10 minut a następnie zawiń kulę w papier do pieczenia i nakryj miską. Pozostaw tak na około pół godziny.
Farsz:
- 500 g puree z dyni (możesz użyć dowolnej – polecam hokaido lub piżmową)
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- łyżka masła
- pieprz
- sól
- papryka czerwona słodka wędzona
- gałka muszkatołowa
Cebulkę posiekaj drobno, przesmaż na łyżce masła i dodaj do puree z dyni. Do miski dodaj przeciśnięty przez praskę twaróg i czosnek. Dopraw pieprzem, solą, gałką muszkatołową i papryką. Wymieszaj dokładnie.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z przesmażoną na maśle cebulką. Możesz także posypać startym parmezanem.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE.