piernik staropolski przyprawa do piernika orzechy choinka święta
Wigilia i Boże Narodzenie,  Ciasta,  Okazje

Piernik staropolski czyli piernik długo dojrzewający

Nie jestem fanką piernika, ale piernik staropolski to od kilku lat punkt obowiązkowy na naszym świątecznym stole. Długo się wahałam zanim zrobiłam go po raz pierwszy. No bo jak to? Ciasto zrobić na 6 tygodni przed świętami? Nie popsuje się? Nie spleśnieje?
Na szczęście, moje i mojej rodziny, pewnego dnia się odważyłam i spróbowałam. Stwierdziłam, że najwyżej się nie uda, trudno. Ale się udało i takim oto sposobem piernik staropolski stał się naszą coroczną tradycją. Nie wyobrażam już sobie żeby mogło by go nie być. Moja rodzina także, bo co roku dostaje ode mnie część mojego wypieku.

Puchate blaty aromatycznego ciasta piernikowego przełożone powidłami i oblane czekoladową polewą stały się dla nas tradycją i mam nadzieję, że Ty również skusisz się na zrobienie tego specjału.

Ciasto na piernik zarabiamy na około 5-6 tygodni przed świętami Bożego Narodzenia a pieczemy na około tydzień przed. Gotowe pierniki przechowujemy zawinięte w papier, w chłodnym miejscu aż do świąt. I szczerze Wam powiem, że im dłużej leży tym jest smaczniejszy. Jeden zawsze zostawiam na Sylwestra i wtedy smakuje mi najbardziej 😉

Od lat korzystam ze sprawdzonego przepisu z bloga „Moje wypieki” i uważam, że nie ma potrzeby zmieniać w tym przepisie niczego. No – dobra, polewę robię inaczej 😉
Blaty piernika piekę w formie o wymiarach 35×25 cm (blaszka z piekarnika) a całość później dzielę na 3 duże pierniki i rozdaję rodzinie. Jeśli nie masz się z kim podzielić, możesz upiec mniejszy piernik a z reszty ciasta upiec puchate pierniczki. Możesz też zrobić po prostu mniejszą ilość ciasta.

Na moim Instagramie w relacji wyróżnionej Piernik staropolski znajdziesz instrukcję krok po kroku z wskazówkami jak to wszystko po kolei i w logiczny sposób ogarnąć 😉

Piernik staropolski

  1. Etap 1 – przygotowanie
  2. Etap 2 – pieczenie
  3. Etap 3 – polewa

Etap 1 – 5-6 tygodni przed Bożym Narodzeniem

Składniki:

W dużym garnku stopniowo, na wolnym ogniu podgrzewamy masło, miód i cukier, aż do wrzenia. Cukier musi całkowicie się rozpuścić. Następnie studzimy.
W misce mieszamy mąkę, przyprawę do piernika i sól. Sodę rozpuszczamy w mleku.
Kiedy masa miodowa przestygnie, wsypujemy do niej, najlepiej w dwóch porcjach, mąkę z przyprawą do piernika, dodajemy mleko z sodą i jajka. Całość dokładnie mieszamy łyżką.

Ciasto po zarobieniu jest luźne i lejące. Przekładamy je do szklanej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Umieszczamy w lodówce lub innym chłodnym miejscu np. w piwnicy na okres 5-6 tygodni.

Ciasto po leżakowaniu tężeje i daje się z łatwością wałkować.

Etap 2 – pieczenie

Na około tydzień przed świętami pieczemy piernik staropolski.

Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Ja dzielę na 4 i piekę 4 blaty piernika o wymiarach 35×25 cm.
Rozwałkowujemy je na grubość około pół cm i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu blaty są miękkie po czym robią się twarde. Podczas leżakowania ponownie miękną.

Upieczone i wystudzone blaty piernika przekładam podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Na całą ilość ciasta potrzeba ich około 1 kilograma. Przepis na pyszne powidła znajdziesz na moim blogu – powidła.

Przełożone blaty zawijam w papier do pieczenia i wstawiam do lodówki na 3-4 dni. Piernik w lodówce równomiernie obciążam.

piernik staropolski przygotowanie krok po kroku pieczenie

Etap 3 – polewa

Po leżakowaniu w lodówce piernik wyjmujemy z papieru, kroimy na mniejsze pierniki. U mnie zazwyczaj 3 duże lub dwa duże i dwa małe w zależności od tego ile osób będę obdarowywać 😉 Pierniki smaruję polewą czekoladową i ozdabiam orzechami włoskimi, posiekanymi i w całości.

Polewa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej ciemnej czekolady
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 120 g masła

Wszystkie składniki umieść w rondelku i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ilość polewy wystarcza na całość ciasta podanego w przepisie.

piernik staropolski przygotowanie krok po kroku pieczenie
piernik staropolski

Po zastygnięciu polewy piernik staropolski zawijamy w papier aby nie wysychał i przechowujemy w chłodnym miejscu. Tak przechowywany piernik długo zachowuje świeżość .

Smacznego!

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *