Kurczak pieczony w całości
Kurczak pieczony w całości to idealny pomysł na szybki obiad. To danie zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem. Stały niedzielny repertuar obejmował schabowy albo kurczak.
Pamiętam, że piekliśmy go w wielkiej żaroodpornej misce – nie uwierzycie jakiej?!
Była to zapasowa szyba do drzwi pralki – tak, tak dobrze czytacie. Spełniała swoją rolę idealnie – mieściła nawet największe kurczakowe egzemplarze.
Dosyć wspomnień – łap pomysł na obiad!
KURCZAK PIECZONY W CAŁOŚCI
Składniki:
- kurczak w całości
- łyżeczka czerwonej ostrej papryki
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki wędzonej
- łyżeczka granulowanego czosnku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka pieprzu czarnego (wcześniej zmielonego)
- 2 łyżeczki soli lub domowej jarzynki
Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki. Jeśli nie masz tak dużo czasu postaraj się aby mięso poleżało w przyprawach minimum godzinę.
Przyprawy wymieszaj w miseczce a następnie dokładnie natrzyj nimi mięso.
Na zamarynowanego kurczaka wyłóż plasterki czosnku – 3-4 ząbki oraz masła (około 1/4 kostki).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i wstaw kurczaka. Piecz godzinę na każdy kilogram kurczaka czyli np. mój kurczak miał 2 kg wiec piekłam go 2 godziny.
Około pół godziny przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, polej mięso wytopionym tłuszczem i dalej piecz bez przykrycia. Dzięki temu kurczak zyska chrupiącą skórkę.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Przydatne akcesoria do wykonania przepisu:
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji, zazwyczaj kilka groszy. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób pośrednio wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!