Kruche babeczki z kajmakiem i owocami
Kruche babeczki zawsze się sprawdzą na słodkim stole. Możesz je wypełniać czym dusza zapragnie. A jeśli nie masz czasu możesz skorzystać z gotowej puszki kajmaku. Takie kruche babeczki z kajmakiem i owocami na pewno posmakują niejednemu łasuchowi.
Zapraszam!
Kruche babeczki z kajmakiem i owocami
Składniki na około 25 sztuk:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia posiekać razem z masłem na drobną kruszonkę. Dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Wylepiać foremki do babeczek aż po same brzegi. (Ciasto podczas pieczenia trochę „zjedzie” na dół).
Do ciasta użyj form metalowych (np. takich) lub silikonowych (np. takich). Papierowe papilotki, takie jak do muffinek, nie nadają się do tego typu ciasta.
Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Babeczki wyjąć z foremek i wystudzić. Napełniać kajmakiem i udekorować dowolnymi owocami i na przykład płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DESERY.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!