Krem z dyni papryki i pomidorów
Krem z dyni papryki i pomidorów to sycąca, aromatyczna i lekko pikantna zupa, która rozgrzeje Cię w chłodne, jesienne dni. Wypróbuj ten przepis bo naprawdę warto!
Krem z dyni papryki i pomidorów
Składniki:
- dynia Hokaido
- 3 czerwone papryki
- 5 pomidorów
- 3 średnie cebule
- mała główka czosnku
- oliwa
- pieprz, sól
- 2 łyżeczki bazylii
- łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka mieszanki ziół włoskich
- około 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu
Dynię hokaido wydrąż z pestek i podziel na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce skórką do dołu, polej oliwą i piecz około 20 minut w temp 180 stopni.
Do podpieczonej dyni dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę (bez gniazd nasiennych), podzielone na pół pomidory, cebulę pokrojoną na ćwiartki i główkę czosnku (wraz z łupiną) przekrojoną na pół.
Całość przypraw i polej obficie oliwą.
Piecz około 45 minut w temp 200 stopni.
Wszystkie upieczone warzywa przełóż do garnka. Z pomidorów zdejmij skórkę, z dyni nie musisz – dynia hokaido nadaje się do jedzenia wraz ze skórką – to dodatkowa porcja błonnika. Czosnek wyciśnij z łupiny.
Bulionem przepłucz blaszkę tak aby zebrać pozostałości przypraw i wlej go do warzyw. W ten sposób przeniesiesz cały aromat. Całość zblenduj na gładki krem.
Podawaj z grzankami z bagietki i podprażonymi nasionami słonecznika lub pestkami dyni.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii ZUPY.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Użyte sprzęty:
*wpis zawiera linki afiliacyjne