Jagodzianki
Słodziutkie, miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami czyli nic innego jak jagodzianki! Kiedy rusza sezona na jagody muszą się pojawić obowiązkowo na naszym stole! Wypełnione po brzegi jagodami, najlepiej jeszcze ciepłe – lukier staje się zbędny!
Zapraszam na pyszny przepis – zróbcie koniecznie!
Jagodzianki
Rozczyn:
- 150 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 30 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
W ciepłym (nie gorącym!) mleku rozprowadź drożdże i cukier. Dodaj mąkę, przykryj ściereczka i odstaw na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczyn dodaj:
- 1 jajko
- szczyptę soli
- 320 g maki
- 70 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Wyrabiaj ciasto drożdżowe przez około 10 minut. Możesz użyć robota planetarnego (mój znajdziesz tutaj) lub ręcznie. Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Musi podwoić swoją objętość.
Podziel ciasto na 8 równych części.
Z każdej uformuj kulę, rozpłaszcz i nałóż farsz z jagód (patrz poniżej), dokładnie zlepiaj brzegi i formuj jagodzianki. Układaj na blaszce złączeniem do dołu, przykryj ściereczka i ponownie odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Farsz jagodowy
- ok 300 – 400 g jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- czubata łyżka maki ziemniaczanej
Delikatnie wymieszaj.
Wyrośnięte jagodzianki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz około 25 minut w temp 180 stopni.
Kruszonka:
- 25 g zimnego masła
- ok 2-3 łyżki maki
- ok 2 łyżki cukru
Ucieraj w palcach aż postanie sypka kruszonka, w razie potrzeby podsypuj mąką.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE.
Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!