galaretki z kurczaka
Okazje,  Śniadania,  Sylwester,  Urodziny

Galaretki z kurczaka

Galaretki z kurczaka to jest mój kolejny sposób na wykorzystanie resztki rosołu. Wiem, że niektórzy powiedzą, że galareta to tylko zimne nóżki a z kurczaka jest sucha. Ja natomiast wcale tak nie uważam. Odpowiednio przygotowany filet z kurczaka wcale nie jest suchy a galareta z wykorzystaniem resztki rosołu z obiadu jest bardzo smaczna.
Jeśli tak jak ja nie przepadasz za klasyczną galaretą spróbuj tej z kurczaka. Może przypadnie Ci do gustu.
Zapraszam!

Galaretki z kurczaka

Składniki – ilość dostosuj do swoich potrzeb:

  • filet z kurczaka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • jajko
  • marchewka
  • groszek
  • rosół lub bulion warzywny
  • żelatyna

Mięso włóż do garnka z zielem angielskim, liściem laurowym i solą. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości. Pozostaw w garnku z wodą, w której się gotowało do wystudzeniu – w ten sposób mięso nie wyschnie i będzie soczyste.
W pojemniczkach ułóż jajko, marchewkę, groszek i pokrojone w kostkę, wystudzone mięso.

Do gorącego rosołu, który został Ci z obiadu (taką wersję lubię najbardziej) lub specjalnie przygotowanego bulionu wsyp odpowiednią ilość żelatyny i rozpuść.
Rosół musi być dobrze przyprawiony – bardziej niż taki do obiadu 😉
Żelatyny dodaję zazwyczaj w odrobine większej ilości niż podaje producent na opakowaniu. Lubię kiedy jest bardziej sztywna, ale Ty zrób jak lubisz.
Przestudzonym wywarem z żelatyną zalej pojemniczki z mięsem i warzywami.
Pozostaw w lodowce do stężenia.
Ja najbardziej lubię z odrobiną octu.

Smacznego!

Wypróbuj innych przepisów z mojego bloga z kategorii OKAZJE.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *