
Francuskie ciasteczka z piwem
Przepis na te pyszne francuskie ciasteczka z piwem jest ze mną od wielu, wielu lat. Dostałam go od mojej nauczycielki języka francuskiego w liceum i przyznam szczerze skradł już niejedno podniebienie. Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu. Choć czas wykonania jest dosyć długi to przepis jest bardzo prosty.
Zapraszam!
Francuskie ciasteczka z piwem
- 4 szklanki mąki plus do podsypywania
- 500 g zimnego masła
- 1 szklanka piwa
- marmolada twarda
Wieczorem, dzień przed pieczeniem, masło posiekać z mąką, dodać piwo i zagnieść ciasto. Ciasto musi być zwarte, ale klejące do rąk. W razie potrzeby dodać więcej piwa. Umieścić ciasto w lodówce na minimum 12 godzin.
Następnego dnia ciasto rozwałkować, składać kilka razy tak jak pokazano na zdjęciach. Czynność powtórzyć 2-3 razy.
Następnie rozwałkować ciasto na około 4 mm, wykrawać kółka, nakładać marmoladę.
Układać na blaszce jedno przy drugim bez obaw że się skleją, ciasto rośnie do góry.
Piec ok 10-12 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😊
Wypróbuj inne propozycje z kategorii Ciastka.
Wpadnij do mnie na Instagram – znajdziesz tam wiele kuchennych inspiracji każdego dnia.

