ekspresowy chleb bez wyrabiania
Pieczywo

Ekspresowy chleb bez wyrabiania!

Ekspresowy chleb bez wyrabiania! Idealny gdy zabraknie Ci pieczywa a sklepy już zamknięte. Zrobisz go bardzo szybko. W dodatku to chleb który zrobisz bez robota planetarnego czy miksera – wystarczy miska i łyżka!
Mam nadzieję, że będzie Ci smakował!

Inne przepisy na domowe pieczywo znajdziesz w kategorii PIECZYWO.

Ekspresowy chleb bez wyrabiania!

Składniki:

  • 550 g mąki chlebowej
  • 400 g wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 9 g soli
  • 15 g nasion lnu
  • 15 g sezamu
  • 15 g maku
  • 30 g płatków owsianych (plus do posypania)

W wodzie rozpuść drożdże i miód. (Miód możesz zastąpić łyżeczką cukru.)
Mąkę wymieszaj z solą i nasionami. Jeśli nie chcesz używać nasion – oczywiście możesz to zrobić. W takim wypadku zmniejsz ilość wody o około 30 – 50 g.
Do suchych składników wlej rozczyn z drożdży i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Ciasto będzie klejące. Przykryj miskę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia – musi co najmniej podwoić swoją objętość.

Blaszkę o wymiarach 32 x 13 x 7 cm (moją znajdziesz tutaj) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Zamoczoną w wodzie szpatułką wyrównaj ciasto, ponownie przykryj ściereczką i odstaw na kolejne pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Chleb możesz posypać płatkami owsianymi.

Piecz 50 minut a następnie wyjmij i studź na kratce.

Smacznego!

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Wpis zawiera linki afiliacyjne (reklama) – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *