bułki śniadaniowe
Pieczywo,  Śniadania

Bułki śniadaniowe – 8 sztuk

Bułki, bułki, bułeczki – kto nie ich nie lubi? Nie ma to jak pyszna mięciutka bułeczka z chrupiącą skórką na śniadanie.
Mam dla Was prosty przepis na przepyszne bułeczki śniadaniowe, ale kto Wam zabroni zjeść je również na kolację?
Łapcie szybko i pędźcie do kuchni – musicie ich spróbować koniecznie!
Zapraszam!

Video krok po kroku znajdziesz na moim kanale na YouTube i na Instagramie.

Bułki śniadaniowe

Składniki na 8 sztuk:

  • 250 g wody
  • 70 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej chlebowe
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g miękkiego masła

Drożdże rozprowadź w mleku z wodą i cukrem, dodaj mąkę i sól. Zacznij wyrabiać ciasto za pomocą robota planetarnego lub ręcznie a następnie dodaj masło. (Mój robot znajdziesz tutaj.)
Wyrabiaj ciasto około 10 minut aż będzie elastyczne i będzie odklejało się od ścianek miski. Przykryj i odstaw do wyrastania na około 60 minut.
Podziel ciasto na 8 części. Ciasto będzie się delikatnie lepić. Podczas formowania bułeczek możesz delikatnie podsypać ciasto mąką, ale nie za dużo. Jeśli dodasz zbyt dużo mąki bułeczki będą twarde.
Ułóż na blaszce zachowując odstęp, obsyp mąką i przykryj ściereczką. Zostaw do ponownego wyrastania na czas nagrzewania piekarnika do 200 stopni.
Tępą stroną noża zrób na każdej bułce wgłębienie.
Piecz 20-25 minut.
Studź na kratce.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii PIECZYWO.

*Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama. W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *