Dżem z czereśni
Na półkach sklepowych ciężko spotkać dżem z czereśni czy konfiturę. Możliwe, iż jest to podyktowane ceną tych owoców, która czasami przyprawia o zawrót głowy.
Dlatego też wahałam się czy w ogóle próbować wykorzystać te owoce w ten sposób – czyli na dżem.
Ryzyko się opłaciło 😉
Myślę, że słoiczki nie dotrwają do zimy, bo dżem wyszedł rewelacyjny!
Jeśli zatem macie nadmiar czereśni, bo akurat szpaki wszystkiego Wam nie zjadły z drzewa 😉 – dajcie się skusić a nie pożałujecie! Obiecuję!
Dżem z czereśni:
- czereśnie
- cukier do smaku
Czereśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka, najlepiej z szerokim dnem. Wtedy powierzchnia parowania będzie większa i szybciej przygotujesz swoje przetwory.
Gotuj czereśnie na wolnym ogniu aż sok odparuje i uzyskasz pożądana gęstość. Zestawiaj co jakiś czas garnek z ognia i mieszając od czasu do czasu wystudź całkowicie. W ten sposób przyspieszysz cały proces.
Kiedy uzyskasz pożądana konsystencję, posmakuj i dodaj cukier w ilości jaką preferujesz – wszystko zależy od Twojego gustu i słodkości owocu. Ja preferuję mało słodkie dżemy więc bywa i tak, że cukru nie dodaję w ogóle.
Przekładaj dżem do słoiczków, zakręć i pasteryzuj ok 15-20 minut.
Smacznego 😘
Jeśli chcesz zobaczyć jak robię swoje dżemy wejdź na mój profil na Instagramie i obejrzyj filmik w wyróżnionych relacjach w zakładce „szybkie przepisy„.
Przepis na chałkę ze zdjęcia znajdziesz na moim blogu:
Chałka bez mleka
Chałka