buraczki w occie
Przetwory

Buraczki w occie na zimę

Buraczki w occie to idealna przystawka do obiadu. Sprawdzi się zwłaszcza w towarzystwie gulaszu, zrazów czy innych mięsnych dań. Jeśli jesteś fanem buraczków koniecznie zrób kilka słoików na zimę w tej postaci. Myślę, że będą Ci smakowały.
Zapraszam!

Buraczki w occie na zimę

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki octu
  • 1 litr wody
  • łyżka soli
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Wodę z cukrem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym doprowadzamy do wrzenia. dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Ugotowane i obrane ze skóry buraczki kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli masz zupełnie malutkie buraczki – takie na jeden kęs – będą do tego idealne.
Buraczki wkładamy do czystych wyparzonych słoików i zalewamy przygotowaną, gorącą zalewą.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

*ilość przygotowanej zalewy wystarcza na około 6 małych słoików (takich jak na zdjęciach)

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii PRZETWORY

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko. Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *