Duszone udka z kurczaka
Duszone udka z kurczaka to prosty obiad, który przeniesie Cię wprost na niedzielne obiadki u babci w dzieciństwie. Delikatne, miękkie mięso duszone w przepysznym sosie z marchewką na pewno posmakuje niejednemu niejadkowi. Spróbuj koniecznie!
Duszone udka z kurczaka
Składniki:
- 6 pałek (lub podudzi) z kurczaka
- 1-2 marchewki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz, sól
- czerwona papryka słodka i ostra
- czosnek granulowany
- łyżeczka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- natka pietruszki
Pałki z kurczaka natrzyj przyprawami, a następnie dobrze zrumień na rozgrzanej patelni. (Mięso możesz przyprawić wcześniej i zostawić w lodówce na kilka godzin lub całą noc – będzie bardziej aromatyczne.)
Do mięsa dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i zalej wszystko gorącą wodą. (W takiej ilości, aby przykryć mięso). Przykryj i duś aż mięso będzie miękkie.
Wyjmij pałki na talerz. Odlej trochę wywaru, dodaj do niego mąkę i śmietankę – dokładnie wymieszaj i wlej z powrotem do garnka. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Włóż z powrotem mięso. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DANIA GŁÓWNE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Na tablicy znajdziesz przepisy w formie video krok po kroku. Do zobaczenia!