
Czerwona kapusta
Czerwona kapusta to klasyczna przystawka do obiadu. Idealnie sprawdzi się do gulaszu, pieczeni czy zrazów. Prosty i naprawdę szybki sposób na to warzywo przed Wami.
Zapraszam!
Czerwona kapusta
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- odrobina wody
- duża łyżka smalcu
- 2 łyżki octu
Kapustę posiekaj, włóż do garnka, podlej odrobiną wody, dodaj sól i cukier i gotuj na małym ogniu aż kapusta zmięknie. Następnie dodaj smalec, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Na samym końcu dodaj ocet dla zachowania intensywnego koloru kapusty, ale także i dla smaku. Ocet zawsze dodajemy na końcu w przeciwnym razie kapusta się nie ugotuje.
Dopraw do smaku w razie potrzeby.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii SAŁATKI I SURÓWKI.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

