czerwona kapusta
Sałatki i surówki,  Dania główne

Czerwona kapusta

Czerwona kapusta to klasyczna przystawka do obiadu. Idealnie sprawdzi się do gulaszu, pieczeni czy zrazów. Prosty i naprawdę szybki sposób na to warzywo przed Wami.
Zapraszam!

Czerwona kapusta

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • odrobina wody
  • duża łyżka smalcu
  • 2 łyżki octu

Kapustę posiekaj, włóż do garnka, podlej odrobiną wody, dodaj sól i cukier i gotuj na małym ogniu aż kapusta zmięknie. Następnie dodaj smalec, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Na samym końcu dodaj ocet dla zachowania intensywnego koloru kapusty, ale także i dla smaku. Ocet zawsze dodajemy na końcu w przeciwnym razie kapusta się nie ugotuje.
Dopraw do smaku w razie potrzeby.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii SAŁATKI I SURÓWKI.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *