Domowe belriso
Domowe belriso to świetny sposób na pyszne, pożywne, słodkie śniadanie. Możesz dowolnie zmieniać owoce i codziennie cieszyć się innym smakiem. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzieciaki uwielbiają, z resztą dorośli też 😉 Nie ma się co dziwić.
Zapraszam!
Domowe belriso – 2 porcje
Warstwa owocowa:
- 200 g malin (użyłam mrożonych)
- słodzidło (ksylitol, erytrytol lub cukier w ilości zależnej od upodobań – u mnie 2 łyżki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- odrobiną wody
Maliny i słodzidło włóż do garnka i podgrzewaj chwilę, aż owoce puszczą sok. W kubku rozprowadź mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody, wlej do garnka z owocami i gotuj przez chwilę aż masa lekko zgęstnieje. Wyłącz i przestudź.
Warstwa biała:
- 2 szklanki mleka
- 6 łyżek płatków ryżowych
Mleko zagotuj, wsyp płatki i gotuj na wolnym ogniu aż płatki zmiękną a masa zgęstnieje.
Na dno naczynia nałóż owoce następnie przykryj warstwą ryżową.
Zajadaj na zimno lub ciepło.
Smacznego!
Wypróbuj inne pyszne propozycje śniadaniowe z mojego bloga – znajdziesz je w zakładce ŚNIADANIA.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!