Domowa przyprawa do piernika
O tym „Jak znaleźć dobrą przyprawę do piernika na sklepowych półkach?” pisałam już w zeszłym roku. Wpis znaljdziesz na blogu – kliknij tutaj. Tym razem czas na domową, własnoręcznie zrobioną przyprawę. Obiecuję, że będzie pachniało w całym domu! Domowa przyprawa do piernika przyda się z pewnością! Piernik staropolski czy pierniczki, a może ciasteczka korzenne? Do czego ją wykorzystasz?
Domowa przyprawa do piernika
Składniki:
- 40 ziaren pieprzu czarnego
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 20 goździków
- ziarenka z 30 nasion kardamonu
- ziarenka z 2-3 gwiazdek anyżu
- łyżeczka gałki muszkatolowej
- czubata łyżeczka imbiru
- 60 g cynamonu
Pieprz, ziele angielskie, goździki, nasiona kardamonu i ziarenka anyżu umieść w moździerzu i rozbij dokładnie. Następnie ucieraj, aż uzyskasz proszek.
Dodaj pozostałe sypkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Wszystkie składniki możesz również rozdrobnić przy pomocy blendera kielichowego lub thermomixa.
Udanych wypieków!
Przydatne sprzęty:
- moździerz – kliknij tutaj
- słoik – kliknij tutaj
Wpis zawiera linki afiliacyjne – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!