Cytrynowe świderki z serem
Drożdżowe cytrynowe świderki z serem -idealne zarówno na deser jak i do lunchboxa na drugie śniadanie do kawki 😉 Miękkie drożdżowe świderki wypełnione słodkim twarogiem i oblane kwaskowatym lukrem skradną niejedno podniebienie – obiecuję!
Cytrynowe świderki z serem
Rozczyn:
- 180 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki z ilości podanej do całości ciasta
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z cukrem, dodać mąkę i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodać:
- 2 jajka
- 430 g mąki (minus dwie łyżki które daliśmy wcześniej)
- szczyptę soli
- 80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrobić ciasto przez około 10-15 minut za pomocą miksera lub ręcznie.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić objętość.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt.
Posmarować masą serową.
Masa serowa:
- 300 g twarogu
- żółtko
- 2 łyżki cukru
- skórka starta z połowy wyparzonej cytryny
Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszać z pozostałymi składnikami. Posmarować masą ciasto.
Złożyć ciasto na trzy (patrz zdjęcia).
Podzielić na około 2 cm kawałki, zwijać wokół własnej osi aby powstały świderki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Posmarować delikatnie mlekiem.
Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Wymieszać dokładnie, lukrować drożdżówki.
Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii DROŻDŻOWE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!