cytrynowe świderki z serem
Drożdżowe,  Ciastka,  Desery

Cytrynowe świderki z serem

Drożdżowe cytrynowe świderki z serem -idealne zarówno na deser jak i do lunchboxa na drugie śniadanie do kawki 😉 Miękkie drożdżowe świderki wypełnione słodkim twarogiem i oblane kwaskowatym lukrem skradną niejedno podniebienie – obiecuję!

Cytrynowe świderki z serem

Rozczyn:

  • 180 g ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki z ilości podanej do całości ciasta

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z cukrem, dodać mąkę i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczynu dodać:

  • 2 jajka
  • 430 g mąki (minus dwie łyżki które daliśmy wcześniej)
  • szczyptę soli
  • 80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Wyrobić ciasto przez około 10-15 minut za pomocą miksera lub ręcznie.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić objętość.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt.
Posmarować masą serową.

Masa serowa:

  • 300 g twarogu
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • skórka starta z połowy wyparzonej cytryny

Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszać z pozostałymi składnikami. Posmarować masą ciasto.
Złożyć ciasto na trzy (patrz zdjęcia).
Podzielić na około 2 cm kawałki, zwijać wokół własnej osi aby powstały świderki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Posmarować delikatnie mlekiem.

Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Lukier:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Wymieszać dokładnie, lukrować drożdżówki.

Wypróbuj inne propozycje z mojego bloga z kategorii DROŻDŻOWE.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *