Ciasteczka z jabłkami
Pyszne krucho drożdżowe ciasteczka z jabłkami to idealna propozycja do kawki zwłaszcza w sezonie na jabłka.
Proste do wykonania więc na pewno sobie z nimi poradzisz 😉
Ciasteczka z jabłkami – ok 100 sztuk
Składniki:
- 50 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 4 żółtka
- 1 białko
- 800 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 200 g śmietany 18%
- 100 g jogurtu naturalnego
- cukier waniliowy
- 1-2 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub zwykłego białego cukru
- 4-5 jabłek
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i cukrem waniliowym, dodać jogurt, śmietanę, żółtka i łyżkę mąki. Rozmieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę posiekać z masłem, dodać rozczyn i zagnieść ciasto, krótko wyrobić.
Zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do lodówki na około 40 minut.
W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w około pół centymetrowej grubości półksiężyce.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części, cienko wałkować, wykrawać kółka. Na każdym kółku układać kawałek jabłka i zlepić zewnętrzne brzegi.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i delikatnie opruszyć cukrem.
Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Smacznego!
Pozostałe po ciastkach białka możesz wykorzystać do Rolady bezowej lub upiec Bezy z kremem mascarpone.