ciasteczka z jabłkami z ciasta krucho drożdżowego
Ciastka,  Desery

Ciasteczka z jabłkami

Pyszne krucho drożdżowe ciasteczka z jabłkami to idealna propozycja do kawki zwłaszcza w sezonie na jabłka.
Proste do wykonania więc na pewno sobie z nimi poradzisz 😉

Ciasteczka z jabłkami – ok 100 sztuk

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 białko
  • 800 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub zwykłego białego cukru
  • 4-5 jabłek

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i cukrem waniliowym, dodać jogurt, śmietanę, żółtka i łyżkę mąki. Rozmieszać i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę posiekać z masłem, dodać rozczyn i zagnieść ciasto, krótko wyrobić.
Zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do lodówki na około 40 minut.
W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w około pół centymetrowej grubości półksiężyce.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części, cienko wałkować, wykrawać kółka. Na każdym kółku układać kawałek jabłka i zlepić zewnętrzne brzegi.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i delikatnie opruszyć cukrem.

Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.

Smacznego!

Pozostałe po ciastkach białka możesz wykorzystać do Rolady bezowej lub upiec Bezy z kremem mascarpone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *