Chleb portugalski z lnem
Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo! Ten zapach i smak nie mogą się z niczym równać! Mam dla Was kolejny wspaniały przepis na słynny chleb portugalski. Chleb portugalski z lnem, który nadaje mu dodatkowej wilgotności i sprawia, że dłużej zachowuje świeżość.
Wypróbujcie go koniecznie! Pokochacie ten chleb!
Chleb portugalski
Składniki:
550 g wody w temperaturze pokojowej
720 g mąki chlebowej pszennej (typ 650 – 750)
50 g nasion lnu
18 g świeżych drożdży
10 g soli
Wodę, mąkę i len umieścić w misie i dokładnie wymieszać za pomocą haka do wyrabiania ciasta w robocie planetarnym lub ręcznie. Składniki muszą się ze sobą dobrze połączyć.
Pozostawić pod przykryciem na 40 około minut.
Po tym czasie dodać sól i rozkruszone drożdże i wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
Przykryć misę i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość.
Pod koniec wyrastania ciasta zacząć nagrzewać piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym z przykrywką do temp 230 stopni.
Do tego chleba potrzebujesz dużego naczynia żaroodpornego lub kamionkowego o pojemności co najmniej 4 litrów.
Naczynie podobne do mojego kupisz tutaj.
Ciasto przełożyć na blat opruszony mąką. Rozłożyć ciasto na płasko i złożyć boki do środka a następnie jeszcze raz na 3 formując bochenek. Sposób składania chleba możesz zobaczyć na filmie na moim profilu na Instagramie lub na kanale YouTube – zapraszam.
Przełożyć uformowany chleb na papier do pieczenia, naciąć głęboko nożykiem do chleba i włożyć do nagrzanego naczynia.
Piec pod przykryciem w 230 stopniach przez 30 minut a następnie zdjąć pokrywkę i zmniejszyć temp do 220 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii PIECZYWO
*Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – jeśli kupujesz bezpośrednio poprzez link z mojego bloga sprzedawca z Allegro zapłaci mi mały % ze swojej prowizji. Dla Ciebie cena pozostaje wciąż ta sama.
W ten sposób wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
5 komentarzy
Patrycja
dzień dobry
czy mogę podzielić porcje na 2 bochenki, niedoczytałam o dużym naczyniu i nie mam w czym upiec, bądź czy można pięć bez naczynia?
Pozdrawiam
pszczółka robotnica
Możesz podzielić na dwa mniejsze bochenki i upiec w dwóch naczyniach. Bez naczynia tez możesz upiec na blaszce. Będzie po prostu mniej uformowany bochenek, bardziej płaski
Kamila
Witam czy po uformowaniu chlebka odstawic jeszcze do wyrośnięcia czy odrazu do piekarnika
Kamila
Witam czy po uformowaniu chlebka odstawić do wyrośnięcia czy odrazu do piekarnika
pszczółka robotnica
Po uformowaniu od razu do nagrzanego naczynia i pieczemy.