chilli con carne
Dania główne,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny

Chilli con carne z indyka

Pyszne i proste w wykonaniu danie, które możesz zaserwować z różnymi dodatkami. U mnie najczęściej z chipsami z tortilli, ale możesz śmiało podać je również z ryżem czy nawet wykorzystać jako farsz do naleśników. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad a także jako przekąska np. podczas Sylwestra.
Poniższy przepis jest w wersji z indykiem, ale śmiało możesz użyć również innego rodzaju mięsa np. mielonej wołowiny.
Spróbuj koniecznie!

Chilli con carne

  • 400 g mielonego filetu z piersi indyka
  • 400 g mielonego udźca z indyka
  • łyżka oliwy
  • 2 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 czerwone papryki
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty następnie dodaj przyprawy (oprócz cukru) i smaż przez chwilę. Kolejno dodawaj partiami mięso i smaż z każdej strony. Zalej całość pomidorami, dodaj koncentrat pomidorowy i cukier, w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Przykryj i duś około 20 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę. Duś do miękkości papryki. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Smacznego!

Jeśli chcesz mnie poznać bliżej i codziennie otrzymywać porcję kulinarnych inspiracji i nie tylko – zapraszam Cię na mój profil na Instagramie – do zobaczenia! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *