Chilli con carne z indyka
Pyszne i proste w wykonaniu danie, które możesz zaserwować z różnymi dodatkami. U mnie najczęściej z chipsami z tortilli, ale możesz śmiało podać je również z ryżem czy nawet wykorzystać jako farsz do naleśników. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad a także jako przekąska np. podczas Sylwestra.
Poniższy przepis jest w wersji z indykiem, ale śmiało możesz użyć również innego rodzaju mięsa np. mielonej wołowiny.
Spróbuj koniecznie!
Chilli con carne
- 400 g mielonego filetu z piersi indyka
- 400 g mielonego udźca z indyka
- łyżka oliwy
- 2 cebulę
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- koncentrat pomidorowy
- 2 czerwone papryki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 3 łyżeczki kminu rzymskiego
- łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki chilli
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty następnie dodaj przyprawy (oprócz cukru) i smaż przez chwilę. Kolejno dodawaj partiami mięso i smaż z każdej strony. Zalej całość pomidorami, dodaj koncentrat pomidorowy i cukier, w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Przykryj i duś około 20 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę. Duś do miękkości papryki. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Smacznego!
Jeśli chcesz mnie poznać bliżej i codziennie otrzymywać porcję kulinarnych inspiracji i nie tylko – zapraszam Cię na mój profil na Instagramie – do zobaczenia! 😉