Drożdżowe rogaliki z cynamonową posypką
Proste i szybkie w wykonaniu drożdżowe rogaliki z cynamonową posypką to jedna z moich ulubionych opcji na coś pysznego do kawy. Idealnie smakują również na słodkie śniadanie z dodatkiem dżemu czy powideł. Jeśli chcesz możesz je również nadziać przed pieczeniem, ale same w sobie są równie smaczne.
Drożdżowe rogaliki 12 sztuk
Rozczyn:
- 170 g ciepłego mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
Drożdże rozprowadzić w mleku z cukrem, dodać 2 łyżki mąki z ilości podanej do całości ciasta, przykryć ściereczką na kilka minut, aż drożdże ruszą.
Następnie dodać do rozczynu:
- 350 g mąki (minus dwie łyżki, które daliśmy wcześniej)
- 1 jajko
- szczyptę soli
- 80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Wyrobić ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę – ciasto musi podwoić objętość.
Ciasto rozwałkować na kształt koła, podzielić na trójkąty, zwijać w rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika, około 20 minut.
Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mieszanką:
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego!
Wypróbuj inne drożdżowe wypieki.