Tort Pocky cake Oreo
Nie jestem mistrzem tortów – w zasadzie prawda jest taka, że dopiero się uczę tej trudnej sztuki cukierniczej. Próbuję, kombinuję i powstają takie cuda jak na zdjęciach. Jeśli ja zrobiłam taki tort, to Wy też dacie radę! Wystarczy tylko się odważyć i spróbować. Może na kolejne urodziny zabłyśniesz przed rodziną pięknym tortem? 😉
Tort Pocky cake to nic innego jak tort obłożony paluszkami oblanymi polewą. Do dekoracji swojego tortu wykorzystałam paluszki Pocky o smaku Oreo. Ilości podane w przepisie są dostosowane do blaszki o średnicy 20 cm.
Opis wszystkich akcesoriów, których używam do wykonania tortu znajdziesz we wpisie Akcesoria do tortu na moim blogu – zapraszam do lektury.
Spis treści:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 175 g cukru
- 150 g maki pszennej
- 50 g maki ziemniaczanej
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier łyżka po łyżce, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Jeśli nie jesteś pewna/pewien, że cukier się rozpuścił potrzyj odrobiną piany między palcami. Nie powinnaś/powinieneś wyczuwać żadnych grudek.
Następnie dodaj żółtka i zmiksuj tylko do połączenia składników. Mąki przesiej i dodaj w dwóch porcjach do piany. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki lub łyżki.
Przełóż masę do formy do pieczenia. Nie smarujemy boków formy żadnym tłuszczem jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 160 stopni (góra – dół) przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij biszkopt z piekarnika i upuść na blat z wysokości około 20 cm a następnie pozostaw do wystudzenia.
„Jak upiec idealny biszkopt?” – wszystkie wskazówki znajdziesz we wpisie Biszkopt na moim blogu.
Nasączenie:
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- pół szklanki wody
Wymieszaj wszystkie składniki aż cukier się rozpuści.
Frużelina wiśniowa:
- 300 g wiśni (możesz użyć mrożonych)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny + łyżka wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + łyżka wody
Wiśnie umieść w garnku z cukrem i gotuj aż puszczą sok.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą. Żelatynę również namocz w wodzie. Do gotujących się wiśni wlej mąkę ziemniaczaną i gotuj jeszcze chwilę aż delikatnie zgęstnieją. Następnie zdejmij z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia i delikatnego stężenia.
Krem Oreo:
- 220g śmietanki kremówki 36%
- 170 g serka mascarpone
- 30 g cukru pudru
- 12 ciasteczek oreo
Schłodzoną śmietankę i mascarpone umieść w misce razem z cukrem pudrem. Ubijaj do momentu aż powstanie gęsty krem. Połowę ciastek (razem z kremem) rozdrobnij w blenderze na pył. Połowę posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Dodaj wszystkie rozdrobnione ciastka do kremu i delikatnie wymieszaj.
Krem czekoladowy:
- 220 g czekoladowego mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 30 g cukru pudru
Dobrze schłodzone mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misce. Ubijaj za pomocą mikser do momentu aż powstanie gęsty krem.
Tynk Milky way:
- 280 g miękkiego masła
- 70 g cukru (zwykłego)
- 70 g mleka
- 126 g mleka w proszku
Mleko z cukrem podgrzej aż do rozpuszczenia cukru, wystudź.
Dodaj mleko w proszku i wymieszaj na gładką papkę. Masło umieść w misie miksera i ubij na puszystą, białą masę. Będzie to trwało około 10 minut. Następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo (łyżka po łyżce) masę z mleka w proszku.
Tort Pocky cake składanie:
Wystudzony biszkopt przetnij na 3 równe części.
Pierwszy blat biszkoptu umieść na podkładzie, nasącz, a następnie wyłóż krem oreo. Wokół brzegu wyłóż więcej kremu, tak by w środku powstało wgłębienie. W powstałe wgłębienie wyłóż połowę lekko stężałej frużeliny wiśniowej.
Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz, a następnie załóż obręcz rantu. Wyłóż krem czekoladowy i frużelinę, tak jak wcześniej. Przykryj trzecim blatem biszkoptu, lekko dociśnij, nasącz.
Tort umieść w lodówce na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyjmij tort z lodówki i nakłóż pierwszą, cienką warstwę tynku. Ponownie wstaw do lodówki na 15-20 minut a następnie nałóż drugą warstwę tynku.
Dekoracja:
- 7 opakowań paluszkó Pocky*
- owoce
- ciastka Oreo
* Teoretycznie na tort o średnicy 20 cm powinno wystarczyć 5 paczek paluszków Pocky. Radzę jednak kupić ich więcej, gdyż zdarzają się połamane sztuki w środku, które nie nadają się do dekoracji.
Patyczki układamy wokół tortu na drugą, jeszcze miękką, nie schłodzoną warstwę tynku.
Na górze wykonujemy dekorację z owoców i ciastek według własnych upodobań.
Wstawiamy tort do lodówki na kilka godzin. Potem już tylko kawusia i można jeść!
Smacznego! 😉
Przepis w formie video krok po kroku znajdziesz na moim Instagramie w zakładce IG tv (kliknij tutaj) oraz na Facebooku (kliknij tutaj).
Inne propozycje na tort na moim blogu:
Tort z niebieskim dripem