Podwójnie dyniowe rollsy
Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach! Podwójnie dyniowe rollsy skradną serce niejednego miłośnika jesiennych wypieków. W towarzystwie polewy z serka śmietankowego i orzechów smakują jeszcze lepiej. W sezonie na dynię to punkt obowiązkowy więc łap przepis i udanych wypieków!
Podwójnie dyniowe rollsy
Rozczyn:
- 150 g ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g mąki
Mleko podgrzać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać. Następnie dodać mąkę, przykryć miskę ściereczką i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.
Do rozczynu dodać:
- 350 g mąki
- 1 jajko
- szczyptę soli
Wyrabiać ciasto a po chwili dodać:
- 50 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
- 150 g puree z dyni
Dalej wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
W miseczce utrzeć ze sobą na gładką masę:
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Wyrośnięte ciasto przełożyć na opruszony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Posmarować masą cynamonową a następnie około 100 g puree z dyni.
Zwinąć ciasto w rulon, podzielić na około 2 cm kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczone dyniowe rollsy studzić na kratce.
Dyniowe rollsy posmarować polewą z serka śmietankowego. Posypać posiekanymi orzechami pekan lub innymi.
Polewa z serka śmietankowego
- 200 g serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój smak, Łaciaty, Delikate)
- 40 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
Masło utrzeć z serkiem, następnie stopniowo dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach.
Smacznego!
Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!
Użyte sprzęty:
- robot planetarny – mój model znajdziesz tutaj
- szpatułki – kupisz tutaj
- wałek do ciasta
- blaszka
- papier do pieczenia
- kratka do studzenia -moją kupisz tutaj