podwójnie dyniowe rollsy
Drożdżowe,  Ciastka,  Desery

Podwójnie dyniowe rollsy

Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach! Podwójnie dyniowe rollsy skradną serce niejednego miłośnika jesiennych wypieków. W towarzystwie polewy z serka śmietankowego i orzechów smakują jeszcze lepiej. W sezonie na dynię to punkt obowiązkowy więc łap przepis i udanych wypieków!

Podwójnie dyniowe rollsy

Rozczyn:

  • 150 g ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g mąki

Mleko podgrzać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać. Następnie dodać mąkę, przykryć miskę ściereczką i odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą.

Do rozczynu dodać:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • szczyptę soli

Wyrabiać ciasto a po chwili dodać:

  • 50 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
  • 150 g puree z dyni

Dalej wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

W miseczce utrzeć ze sobą na gładką masę:

  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Wyrośnięte ciasto przełożyć na opruszony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Posmarować masą cynamonową a następnie około 100 g puree z dyni.
Zwinąć ciasto w rulon, podzielić na około 2 cm kawałki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczone dyniowe rollsy studzić na kratce.

Dyniowe rollsy posmarować polewą z serka śmietankowego. Posypać posiekanymi orzechami pekan lub innymi.

Polewa z serka śmietankowego

  • 200 g serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój smak, Łaciaty, Delikate)
  • 40 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru

Masło utrzeć z serkiem, następnie stopniowo dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii DROŻDŻOWE.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Użyte sprzęty:

  • robot planetarny – mój model znajdziesz tutaj
  • szpatułki – kupisz tutaj
  • wałek do ciasta
  • blaszka
  • papier do pieczenia
  • kratka do studzenia -moją kupisz tutaj
podwójnie dyniowe rollsy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *