sernik z frużeliną truskawkową
Ciasta,  Desery,  Okazje,  Sylwester,  Urodziny,  Wielkanoc,  Wigilia i Boże Narodzenie

Sernik z frużeliną truskawkową

Delikatny, puszysty i aksamitny sernik z frużeliną truskawkową – po prostu pyszny! Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach czy na święta. Do frużeliny możesz wykorzystać zarówno owoce mrożone jak i świeże. Jeżeli nie masz truskawek śmiało możesz je zastąpić malinami czy jagodami – ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia 😉
Zapraszam!

Sernik z frużeliną truskawkową

Składniki:

  • 7 jajek w temperaturze pokojowej
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g)
  • 1 kg twarogu z wiaderka dobrej jakości
  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g cukru + 2 łyżki
  • około 750 g truskawek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić na puszysty kogiel mogiel z 200 g cukru a następnie dodać do nich twaróg, śmietankę i proszek budyniowy. Zmiksować krótko na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę a następnie łyżka po łyżce dodawać 50 g cukru aż do całkowitego rozpuszczenia.
Białka przełożyć do miski z masą serową i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.

Sernik rośnie bardzo mocno do góry a następnie opada zatem potrzebujesz wysokiego rantu cukierniczego (mój znajdziesz tutaj + podstawka) lub musisz przedłużyć boki foremki za pomocą papieru do pieczenia lub folii rantowej.

Dno rantu lub blaszki o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej masę serową do formy i wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piecz 1 godzinę i 50 minut.
Studź w uchylonym piekarniku.

Wystudzony sernik wstaw do lodówki do schłodzenia.

Frużelina truskawkowa

Truskawki pozbawione szypułek przekrój na pół lub ćwiartki, umieść w garnku razem z 2 łyżkami cukru. Podgrzewaj do momentu aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody i wlej do truskawek. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając około 2 minut. Zdejmij z ognia. Żelatynę wymieszaj z 1-2 łyżkami wody i dodaj do truskawek, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do stężenia.

Schłodzony sernik delikatnie obkrój wokół i wyjmij z rantu.
We wgłębienie, które powstało po opadnięciu sernika przełóż tężejącą frużelinę.

Podawaj schłodzony.

Smacznego!

Wypróbuj inne moje propozycje z kategorii CIASTA.

Wpis zawiera linki afiliacyjne do programu Allegro Polecam – kupując bezpośrednio poprzez link wspierasz działanie mojej strony za co bardzo Ci dziękuję. Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać i tworzyć dla Ciebie nowe przepisy.

Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *