Sałatka jarzynowa po rosole
Rosół to król zup!
A żeby wyszedł przepyszny, aromatyczny musi być gotowany z dużą ilością warzyw.
Jak później wykorzystać warzywa z rosołu? Jedną z moich propozycji jest sałatka jarzynowa po rosole! I wydawać się by mogło, że nic w niej nadzwyczajnego, ale uwierz – warzywa gotowane w rosole mają zupełnie inny smak, więc i sałatka jest wyjątkowa 😉
Przepis na pyszny rosół znajdziesz na moim blogu – kliknij tutaj.
Sałatka jarzynowa po rosole
- pół selera
- korzeń pietruszki
- 3 marchewki
- mała puszka groszku
- 6 jajek na twardo
- jabłko
- kilka ogórków kiszonych
- pieprz, sól
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
Ugotowane w rosole warzywa pokrój w kostkę. Jajka i jabłko obierz, posiekaj w kostkę. Ogórki koszone posiekaj i odsącz na sitku z nadmiaru wody, dodaj do pozostałych warzyw. Całość wymieszaj z majonezem oraz musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zanim zaczniesz doprawiać – posmakuj! Pamiętaj, że warzywa gotowały się w rosole zatem mają już inny smak.
Smacznego!
Z warzyw z rosołu możesz również przygotować smaczny pasztet po rosole. Przepis znajdziesz tutaj.
Jeśli chcesz mnie bliżej poznać zapraszam Cię na mój profil na Instagramie, gdzie codziennie dzielę się kulinarnymi inspiracjami i nie tylko 😉 Do zobaczenia!